Zlatni retriver

Zlatni retriver

Atraktivnog je izgleda , srednje velčine, poluduge dlake čija boja varira od svetle boje pavlake do boje starog zlata .
Nekad je ova rasa bila izuzetno cenjena u lovačkim krugovima, no na našim prostorima međutim nikad nije postala popularna među lovcima. Verovatno je razlog dužina dlake u koju se rado petljaju čičci i grančice, a teško se otkriju krpelji.


Zlatni retriver je  temperamentni pas koji obožava vodu i neumorno će plivati dok god im vlasnik baca granu ili lopticu. Takve igre zlatni retriver voli i na suvom, tako da donošenje bačenog predmeta nikad nije dosta sa ovom rasom!
Može se reći da je to jedna od najpopularnijih rasa na koju se odlučuju ljubitelji pasa.


Retriveri su izuzetno inteligentni, brzo shvataju i lako uče, najveća radost im je družiti se sa porodicom, ne vezuju se samo za jednog čoveka i vrlo su prilagodljivi, svakog novog člana porodice kao i goste prihvataju s’ radošću i kao potencijalne prijatelje za igru i druženje.
Iz ovih razloga se ne treba odlučivati uzimati ovu rasu psa ako će pas često boraviviti sam, jer onda postaje depresivan i pati. Najlepše je kad se za retrivere odluče porodice i pojedinci koji često izlaze van, idu na kupanje, trčanje, žive sportski i u mogučnosti su svog psa svuda voditi sa sobom.
Zlatni retriver s’ radošću prihvata i druge pse, nisu ljubomorni niti agresivni prema drugim četvoronošcima.


Onaj ko želi čuvara ovo definitivno nije pas za njega! Ovo je pas koji će se obradovati i provalniku! Nisu rasa koja preterano laje, ipak s’ radošću najavljuju svakog gosta, takođe su halapljivi i za komadić mesa su u stanju sve izvesti i onoga ko im da taj komadić prihvatiće ga kao najboljeg prijatelja. Skloni su debljanju, tu vlasnici moraju biti obazrivi jer zlatni retriver ne zna kad mu je hrane dosta!


Održavanje dlake je jednostavno, redovno češljanje i ne preterano često kupanje šamponom, svakih četiri meseca dovoljno je skratiti dlaku u salonima za pse. Imaju dva obilnija linjanja godišnje a inače dlaka ne opada preterano.

Zbog stabilne naravi i izrazite poslušnosti i lakog učenja, sve češće ih koriste u svrhu pasa vodiča slepih osoba, koriste se kao psi spasioci i kao terapijski psi u rehabilitacionim centrima.

Kakva su Vaša iskustva sa zlatnim retriverima? Napišite nam u komentaru!

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd