Zašto neki psi povraćaju dok se voze kolima?

Zašto neki psi povraćaju dok se voze kolima?

Razvijanje unutrašnjeg uha i refleks povraćanja kod pasa

Povraćanje tokom vožnje se češće javlja kod štenaca i mladih pasa nego kod starijih, baš kao što deca češće pate od ovog problema nego odrasli. Razlog za to je što strukture unutrašnjeg uha koje se zaslužne za ravnotežu nisu u potpunosti razvijene kod štenaca. Ako je pas tokom prvih nekoliko vožnji stalno doživljavao mučninu, postoji šansa da je stekao refleks za povraćanjem tokom vožnje, čak i nakon što mu strukture unutrašnjeg uha sazru u potpunosti.

Stres

Stres je takođe jedan od razloga koji može da doprinese ovom problemu, tako da recimo ako se Vaš pas vozio u automobilu samo kada ste odlazili veterinaru, on to može da poveže sa tim i da automatski krene da povraća misleći da je bolestan, da će veterinar da izvrši neku proceduru.

Koji su pokazatelji da je psu muka?

Psi nisu kao ljudi da menjaju boju lica kada im je muka i kada se spremaju da povraćaju, ali postoje znakovi koje psi ispoljavaju i na koje trebate da obratite pažnju:

  • Neaktivnost, bezobzirnost ili nelagodnost
  • Zevanje
  • Cviljenje
  • Pojačano balavi
  • Često oblizivanje usana

Kako umanjiti mučninu kod pasa tokom vožnje?

Najbolji način za sprečavanje mučnine kod pasa je da se vožnja automobilom učini što udobnijom za njega. Najbolji način da mu umanjite mučninu je da ga postavite tako da ne gleda kroz prozor nego da bude okrenut napred. Jedan od načina da se to uradi je korišćenje posebno dizajniranog sigurnosnog pojasa za pse. Osim manje mogućnosti da će pas povraćati, ovo predstavlja i sigurnosni aspekt koji može sačuvati život Vašem psu ukoliko dođe do saobraćajne nesreće.

Izvor: https://pets.webmd.com/dogs/dogs-and-motion-sickness#1

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd