Zašto neki psi jedu svoj izmet? (Koprofagija)

Zašto neki psi jedu svoj izmet? (Koprofagija)

Koprofagija je pojam koji označava konzumiranje izmeta. Pretpostavlja se da pas jede svoj izmet zato što mu u svakodnevnoj ishrani nedostaju određeni nutritijenti. Ova tvrdnja ne mora biti apsolutno tačna, naročito kada koprofagiju primetimo kod zdravih pasa koji se hrane hranama superpremijum kvaliteta, koje imaju optimalno izbalansirane sve sastojke hrane.

Za organizam je neophodno da se tokom dana ishranom obezbedi unos svih hranljivih materija: proteina, ugljenih hidrata, masti, vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina itd. Kada se organizmu svi ovi faktori obezbede, onda on optimalno funkcioniše: raste, suprotstavlja se infektivnim agensima, hladnoći, obezbeđuje redovnu pojavu estrusa kod ženki itd. Ako se vremenom ne obezbede neke materije, organizam reaguje trošenjem depoa (masti iz masnog tkiva, proteina iz mišića i jetre, glukoze iz glikogenih granula jetre i mišića kao i drugih materija itd.) Ove zalihe ne traju večno, tako da dugotrajniji nedostatak istih u ishrani dovodi do manjka, slabljenja organizma i pojave zdravstvenih problema.

Kada pas jede svoj izmet, smatra se da mu nedostaju vitamini i minerali. Vitamini učestvuju u nizu metaboličkih procesa u organizmu, oni su aktivatori raznih enzima, učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, mineralnih materija, učestvuju u procesima prenosa impulsa kroz nervni sistem, sintezi hormona itd. Minerali su takođe esencijalni, a naročito su potrebni organizmu u porastu, za mineralizaciju koštane mase.

U izmetu zdravog psa nema hranljivih materija koje mogu biti od koristi za psa. Nekada, ako organizam nije u mogućnosti da svari masti, dolazi do pojave nesvarenih masti u izmetu (steatorea), a zbog njihovog nedostatka u organizmu, pas pojede svoj izmet. Kod pojave malapsorpcije, pas nije u mogućnosti da svari sve materije hrane, pa one podležu truležnim procesima u debelom crevu, stvarajući gasove. Takav izmet u sebi sadrži nesvarene materije, pa ih ponekad pas naknadno unosi konzumirajući svoj izmet.

Ukoliko se pas hrani adekvatnim hranama i nema zdravstvenih problema, preporučuje se da se u ovakvim sitacijama primene neki od vitaminsko-mineralnih preparata koji će nadoknaditi eventualni manjak. U našoj ponudi postoji veliki broj ovakvih preparata koji se lako primenjuju, imaju odličan ukus, pa ih pas rado konzumira kao poslasticu. U svom sastavu imaju vitamine, minerale i neke aminokiseline, kao i esencijalne masne kiseline (Pet Phos, Cafortan, Caniletten, Super Cal, Aufbau, Mineral itd.).

Pas je društveno biće. U prirodi bi živeo u čoporu, ponašajući se po pravilima čopora i u skladu sa hijerarhijskom lestvicom na kojoj se nalazi. U društvu čoveka, pas porodicu sa kojom živi doživljava kao svoj čopor, a ljude, kao pse koji su malo drugačiji od njega. Pravila su ista, a pas će uvek težiti da bude dominantan. Kada pas ostaje dugo sam, ili kada mu ljudi ne posvete dovoljnu količinu pažnje, on pati i nekada se desi da pokaže određeni oblik ponašanja kako bi privukao pažnju na sebe ili kako bi suzbio stres. Konzumiranje izmeta može biti posledica nedostaka pažnje. Naime, svaki put kada on pojede izmet, Vi mu ukažete pažnju, zabrinutost, pa pas usvoji taj oblik ponašanja.

Preporučujem Vam da počnete sa korišćenjem vitaminskih preparata. Ishrana bi trebalo da je adekvatna njegovom uzrastu i veličini (superpremijum hrane za junore velikih rasa). Pored korekcije ishrane, pokušajte da mu posvetite više pažnje i da ga podstaknete fizički i mentalno (dresurom). Kada se desi da pojede svoj izmet, ignorišite ga. Trebalo bi da nauči da pažnju dobije na neki drugi način (npr. donošenjem loptice, zajedničkom igrom i sl.).

Izvor: https://moj.pet-centar.rs/Pitajte-nase-veterinare-Psi/3784-Koprofagija-pas-jede-izmet.html

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd