Zašto psi jure svoju senku?

Zašto psi jure svoju senku?

Jurenje sopstvene senke, trčanje za sopstvenim repom ili ona preslatka prevrtanja kad žele da se igraju čine štence zaista neodoljivim bićima. Svakako da i odrasli psi nas mogu zabaviti razigranim ludorijama. Možda ih privlači sopstvena senka ili pokretna svetla. Međutim, ove pojave lako mogu postati opsesije. Anksioznost se može manifestovati opsesivnim ponašanjem i pretvoriti vašeg psa u nesrećnog saputnika. Opsesija sosptvenom senkom može biti vrlo frustrirajuća. Bez obzira koliko se psi trude da uspeju, ne mogu da uhvate senku. Pronalaženje načina za borbu protiv ovog ponašanja je stvar koju morate uraditi za dobrobit svog psa.

Poreklo ovog problema

Jurenje sopstvene senke može biti rezultat anksioznosti ili frustracije. Psi koji su zatvoreni u male prostore i ne vežbaju su skloni ovom ponašanju. Psu koji juri senke često nedostaje fizička i mentalna stimulacija. Senku vidi kao predmet za igru i pokušava da je uhvati, ali s’ obzirom da je to senka, pas nikada uspeva da je uhvati. Rezultat je frustracija i dalja anksioznost. Psi su osetljiva bića i vaš pas može biti zabrinut zbog preseljenja u novi dom, primanja novog člana u porodicu ili osećaja da mu se ne pridaje dovoljno pažnje. Potražite rane znakove ovog opsesivnog ponašanja i po potrebi modifikujte okruženje.

Zavese koje duvaju na vetru, reflektujuća svetla i sjajni predmeti koji hvataju svetlost i senku mogu sve da doprinesu uznemirenom stanju psa. Opsesija senkama iscrpljuje vašeg ljubimca ako postane opsednut ovim ponašanjem. To čak može dovesti do nedostatka sna. U zavisnosti od ozbiljnosti ponašanja, možda će vam trebati profesionalna intervencija. Neke rase pasa s’ pastirskim instinktima mogu se osećati primoranima da pokušaju da zaokruže te senke i stave ih pod kontrolu, a to može dovesti do ozbiljnijih psiholoških poremećaja. Mnogim aktivnim psima su potrebne vežbe spretnosti da stimulišu svoje aktivne ličnosti. Jurenje senki, ako se pre ili kasnije primeti, verovatno se može iskoreniti doslednim vežbanjem i pažnjom na otvorenom. Pokazivanje pozitivne pažnje svom psu veoma je važno ako želite da mu pomognete da prevaziđe ovaj problem. Psi u ovakvom stanju ponašanja osećaće se više zabrinuto ako ih kaznite, tako da nikako ne pribegavajte kazni već samo pozitivnim primerima i nagradama.

Kako da skrenete pažnju psa sa senke?

Ukoliko primetite da je pas opsednut svojom snekom i da kreće da je juri, probajte da mu naglo skrenete pažnju na nešto drugo. Možete to uraditi tako što ćete jako tapšati, zveckati ključevima ili glasno dozvati njegovo ime. Takođe, pokušajte sa teniskom lopticom. Kad god krenete u šetnju, ponesite i tenisku lopticu tako da kad god se fokusira na senku, dozovite ga kako biste mu skrenuli pažnju i bacite lopticu kako bi vam je vratio. Ovom jednostavnom igrom ćete mu skrenuti pažnju sa jurenja senke.

Zaključak

U principu ova pojava je bezopasna ukoliko se ne dešava učestalo, ali pas koji je opsednut jurnjavom sopstvene senke postaje anskozan i javlja se stres. Ukoliko primetite da vaš pas ima ovaj problem i smatrate da postaje opsesija, te da ne možete da ga rešite ovim jednostavnim tehnikama koje smo opisali u tekstu, obratite se stručnim osobama, najbolje bihejvioristima za pse.

Kuc-Kuc je društvena mreža za vlasnike pasa. Napravite nalog svom ljubimcu i iskorisite pogodnosti ove društvene mreže! Nalog možete napraviti OVDE!

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd