Šta treba znati kod parenja pasa

Šta treba znati kod parenja pasa

Parenje je važna odluka za vlasnika; međutim, psi se lako pare i nisu retka parenja izmedju rasnih pasa i onih koji to nisu. Da li je vaša kuja zdrava? Poznajete li rasplodnog mužjaka? Šta ćete uraditi sa štencima? Sve su to pitanja koja morate sebi da postavite pre svakog takvog poduhvata. Da bi se planiralo parenje, vaša ženka treba da je u potpunosti zrela. Bolje je da se preskoči jedno teranje, pre prvog parenja, tj najbolje posle dve ipo godine starosti, da bi se uvećale šanse za rađanje zdrave štenadi.

Prema nekim odgajivačima, najpovoljniji period je deseti dan posle vaginalnog krvavljenja; za ostale, to je dvanaesti dan. Najbolje rešenje sastoji se u ostvarivanja dva uzastopna parenja: bilo desetog i dvanaestog, bilo jedanaestog i trinaestog dana. Iskusna kuja prima rasplodne mužjake za parenje kad napune deset meseci. Vađenje brisa kod veterinara je najpouzdaniji metod, jer se tako tačno utvrdi nivo progesterona koji određuje kada je najidealnije vreme za parenje.

Potraga za partnerom

Ukus i sluh malo učestvuju u seksualnom ponašanju psa. Zauzvrat, taktilni oseti i vizuelni stimulansi mogu delovati kod odredjenih rasa. Medjutim, miris igra prevashodnu ulogu u potrazi za partnerom i seksualnoj motivaciji. Pas je u stanju da oseti miris kuje koja ima teranje na tri kilometra razdaljine, ukoliko je vetar povoljan. Prepucijalne i analne žlezde, vaginalni sekreti, izmet i naročito urin bogati su feromonima, koji predstavljaju takodje jedno od značajnih sredstava komunikacije izmedju jedinki. Posedovanje i odbrana teritorije za psa su neophodni uslovi za parenje i za seksu-alnu aktivnost. Otuda je veoma uputno kuju u vreme Ijubavnog žara dovesti na teritoriju rasplodnog mužjaka. Mužjak kao i ženka mogu da ispoljavaju izrazito veću seksualnu zainteresovanost u odnosu na ovog ili onog partnera, što ponekad dovodi do odbijanja parenja izmedju seksualno aktivnih jedinki.

Prva približavanja

lako je često mužjak zadužen da pronadje partnerku, ni ženka nije uvek pasivna. Ona takodje može pokazati inicijativu u odnosu na neiskusnog i naivnog mužjaka, naročito kad je ovaj odgajan u izolaciji. Koliko je to mogućno, dopustite psima da se upoznaju i skaču od radosti pre no što usledi parenje u pravom smislu reči. Pojedine ženke odbijaju da se pare ukoliko nemaju naviku da budu u društvu drugih pasa. Agresivnije rase su ponekad problematične. Mužjak se udvara njušeći vrat, uši, ano-vaginalnu regiju i vrti repom. Ženka može ostati mirnija ili pak radosno prilazi. Mužjak i ženka gledaju se licem u lice, spuštenih prednjih, a uspravljenih zadnjih nogu, i iznenada ustaju. Kuja odgovara na lizanje vulve tokom daljeg udvaranja podižući stražnji deo tela i okrećući rep u stranu. Kada je spremna da prihvati koitus, ona se drži mirno, dozvoljavajući mužjaku da se popne na nju, uprkos ponekad znatnoj razlici u veličini.

Koitus

Ženka stoji mirno, dok se mužjak penje na nju i izvodi ritmične pokrete penisom, koji se snažno ubrzavaju. Penis zatim prodire u vaginu i tu biva zadržan pomoću vaginalnih steznih mišića (spajanje). Ejakulacija počinje u istom trenutku kad i spajanje i produžava se sve do kraja čina. Koitus traje obično deset do trideset minuta. Kad se bulbus glavića povuče, par se razdvaja i mužjak liže svoje genitalije. Po završetku parenja, pas ne pokazuje nikakav poseban seksualni interes. No on se ipak brzo vraća u stanje zainteresovanosti, što omogućuje rekorde od pet koitusa dnevno.

Često se penetracija ne ostvaruje prilikom prvog penjanja, te se udvaranje može ponoviti više puta. Mužjak silazi a ženka postaje aktivna, tražeći genitalne organe rasplodnog mužjaka i sama zauzimajući položaj za koitus. Iskusni mužjaci sa receptivnim ženkama mogu ostvariti penetraciju za manje od jednog minuta. Ukoliko kuja nije receptivna i ako je, sem toga, mužjak neiskusan, udvaranje može da potraje satima bez ijednog koitusa. Oba gospodara treba da ostanu kraj pasa. Dešava se doista da kuja postane neugodna ili da se suviše rano povuče, uz opasnost da povredi mužjaka. Naročito, ne treba odvajati pse za vreme parenja jer bi to moglo dovesti do težkih lezija genitalnih organa i kod mužjaka i kod ženke. Često je poželjno da se koitus ponovi četrdeset osam časova posle prvog parenja.

Ako je posle parenja došlo do oplodjenja, polni žar prestaje četiri do pet dana posle koitusa i ženka sada odbija mužjaka. U toku tog perioda, treba izbeći da neki drugi mužjak slučajno pridje toj ženki, jer bi usled fenomena zvanog “naknadno oplođenje” neka slobodna jajašca mogla biti ponovo oplodjena novim spermatozoidima, te bi se dobilo nekoliko štenadi različitih u odnosu na željenu rasu. Posle parenja, čak je i veterinaru teško da pre kraja prvog meseca potvrdi da je ženka gravidna, sem ako je mala i dopušta da joj se abdomen opipa, a da se ona pri tom ne stegne.

Pre parenja

Pre no što ćete pariti ženku: Posavetujte se sa odgajivačem svoje kuje, sa nekim drugim odgajivačem i svojim veterinarom. Verovatno ćete tako saznati za nekog mužjaka koji bi odgovarao vašoj kuji. Prikupite podatke o rasi svoje kuje. Tako ćete znati da li se dovoljno približava standardu svoje rase. Postoji takodje izvestan broj testova da bi se otkrile najteže kongenitalne bolesti. Ako vaša kuja ima pedigre, uverite se da li je i njen partner uveden u registar kod nadležnih službi. Ponovo vakcinišite kuju pre polnog žara dajte joj sredstvo protiv glista u sedmici koja prethodi parenju. Izvadite bris na ešerihiju koli, pre parenja, da bi imali vremena da je lečite antibioticima ako ima ešerihiju, koja može biti vrlo opasna za štence. Mnogi vlasnici mužjaka s pravom traže da im pre parenja pokažete nalaz veterinara da kuja nema ešerihiju koli. Kod dugodlakih kuja, savetuje se oslobadjanje prilaza vulvi pre parenja.

Kontracepcija kod kuje polni žar

Period teranja javlja se dva puta godišnje. Medjutim neke kuje mogu imati polni žar i tri puta godišnje.Ti periodi traju tri sedmice.Opasnost od parenja je stvarna tek posle desetog dana,kad počinje period u toku kojeg kuja prihvata mužjaka, ako je polni žar neprijatan a parenje je teško izbeći, možete za kuju planirati privremenu sterilizaciju ili pak konačnu.

Privremena sterilizacija

Ona sprečava pojavu polnog žara ubrizgavanjem progestagena tokom meseca koji prethodi polnom ciklusu. U koliko je on već počeo, treba intervenisati najkasnije drugog ili trećeg dana, i dati progestagen radije oralno. Upozorenje: ponovljena upotreba progestagena nije bezopasna i može pospešiti pojavu piometrije.

Potpuna sterilizacija

Ona se izvodi metodom ovariektomije (hirurško odstranjenje jajnika). Može se vršiti kod svih uzrasta, izmedju dva polna ciklusa. Prednost joj je što može da spreči sve polne cikluse i sve bolesti genitalnih organa. Ako se izvede pre 2. godine, sprečava pojavu tumora dojke.

Porođaj kod kuće

Štenjenje je prirodan proces u kome, načelno, nemate potrebe da intervenišete. Posmatrajte sa razdaIjine kako bi se sve dobro odvijalo. Pomoći ćete keruši ukoliko neko štene nije u stanju da izađe ili ako ne može da nađe dojke. Nikada ne uzimajte štene od njegove majke, jer postoji opasnost da ga ona potom odbaci. Sa rađanjem štenadi, suočićete se sa novim zbunjujućim pojavama: majčinsko dojenje ili pak veštačko, bdenje majke nad svojim mladuncima itd. Ta briga će uveliko biti nadoknađena zadovoljstvom kad budete videli kako štenad raste i vezuje se za vas, i u isti mah svakodnevno postaju sve smeliji i samostalniji; no, ne dozvolite da se suviše raznežite jer već treba početi sa vaspi-tanjem!

Štenjenje

Kad se porođaj približi, kuja je često nespokojna. Pripremite korpu obloženu starim čistim vešom. Ako keruša odabere neki kutak u plakaru, stavite tu čist čaršav. Kad dođe do kontrakcija, kuja brže diše i dahće, puca vodenjak, što je predznak pojave prvog šteneta. Svako od njih izalazi u amnionskoj košuljici. Majka preseca pupčanu vrpcu i počnje da liže svoje mladunče podstičući na taj način njegovo disanje Ona zatim pojede placetu budući da ta membrana sadrži hormon koji pospešuje laktaciju.Štenad se rađa u različitim intervalima:od nekoliko minuta do jednog časa.Rađanje sledećih je lakše od rađanja prvog.

Po završetku štenjenja. majka se sa olakšanjem predaje odmoru, ostavite je na miru ali je napojite. Ako se do tada normalno ponašala, nemojte se ničega plašiti i sve prepustite njenom majčinskom instinktu. Većina ženki se zatim čisti (od 24 časa do jedne sedmice); često menjajte čaršave. Prvih dana, keruša brani svoj porod i pokazuje zube ukoliko se približi neki stranac ili deca.

Kad treba intervenisati?

Ako uprkos naporima majke štene ne uspeva da izađe, hitno pozovite veterinara. Mnogi veterinari pružaju usluge štenjenja kuje, tako da su uz nju od početka, kada ih obavestite da je počelo, pa do kraja. Dešava se da keruša prvorotkinja ostavi svoju štenad nakon rađanja: u tom slučaju, uzmite makaze očišćene alkoholom i presecite vrpcu dalje od pupka. Čistom krpom oslobodite ga placetne opne, istrljajte ga da biste podstakli disanje i stavite štene na majčine grudi. Dobro pazite, majka bi mogla da uguši svoje mladunce ako legne na njih.

Veštačko dojenje

Keruša je normalno sposobna da hrani svoje mladunce, ali u slučaju veoma brojnog poroda, ili ako je majka bolesna, bićete ponekad primorani da ih hranite na cuclu, bilo specijalnom cuclom, bilo cuclom za lutke.U prodaji postoji odgovarajuća zamena za kujino mleko.

Štenad

Po rodjenju, štene se brzo razvija i raste. Za posmatrača je to uzbudljiv period. Mala životinja ide iz otkrića u otkriće, istražuje svet i počinje da komunicira.

Razvoj šteneta

Štene se radja gluvo i slepo, što ga ne sprečava da bez ikakve pomoći pronadje put do dojki. Ono provodi 90 % svog vremena u spavanju. Ne uznemiravajte ga. Majka liže svoju novorodjenčad, jede njihov izmet i sama čisti svoje leglo. Tokom tog perioda nemate potrebe da intervenišete. Negde od 12. do 15. dana, štenad otvara oči. Zvuke, pak, registruju tek nekoliko dana kasnije. Radjaju se bez zuba. Posle mesec i po dana izlaze im svi mlečni zubi. U četvrtom mesecu, očnjaci počinju da ispadaju. Tokom sledeća 2 meseca zubi se u celini obnavljaju. Štene u početku puzi. Oko 3. sedmice počinje da se uspravlja, udaljava se pomalo od svoje majke i počinje da se igra sa svojom braćom.

Sa 4 sedmice, prati. pogledom predmet u pokretu i reaguje. Izmedju 4. i 5. sedmice, polazi u istraživanje. Porod tada funkcioniše poput malog čopora. Uspostavlja se hijerarhija i može se zapaziti da najjači već dolaze do izražaja.

Kad treba pozvati veterinara?

Ako trudnoća traje više od 63 dana. Kada se iz vulve luči zelena tečnost.
Ako se, posle pucanja vodenjaka, uprkos naporima kuje ne pojavi ni jedno štene. Ako štenjenje traje više od sat i po, ili ako majka prestane da potiskuje plod.
Kad posle porodjaja majka počne da se trese i da dahće (reć je o pojavi eklampsije koja zahteva hitno davanje injckcije na bazi kalcijuma; može se pojaviti tokom štenjenja ili tokom prvog meseca dojenja) Posle štenjenja mudro je posavetovati se sa veterinarom. On će proveriti da nije u uteresu ostalo neko štene i da majka ne pokazuje znake infekcije. On takodje može da predloži odredjeni režim ishrane i da prepiše vitamine.

Carski rez

Carski rez, primenjen u slučaju komplikacija nastalih tokom štenjenja omogućuje da se sačuvaju i majka i štenad. U kojim slučajevima: štenjenje može biti komplikovano ako: keruša ima odveć usku karlicu, fetus suviše velik (jedno štene, ili je glava mladunčadi suviše velika). Ako trudnoća, koja normalno traje 63 dana, predje 70 dana, tada se kod kuje radi carski rez. Za vreme štenjenja ako kontrakcije nisu dovoljno efikasne, veterinar daje keruši lek koji stimuliše kontrakcije uterusa. Ukoliko se ta intervencija pokaže nedovoljnom, pristupiće se carskom rezu.

Tok carskog reza

Veterinar operiše kuju pod opštom anestezijom. On zaseca stomak ili bok, izvlači štenad, koje po potrebi reanimira, a zatim pravi šav. Možete sačekati kerušu i vratiti je kući kroz sat i po do tri sata od početka operacije. Nadzirite rez i ukažite veterinaru i na najmanji problem.

Odbijanje od sise

Izvodi se postepeno između 3. i 4. sedmice. Majka vraća ponekad iz želuca deo svoje hrane da bi navikla mladunce na čvrstu hranu. Ona počinje da ih odbija jer joj njihovi šiljasti zubići ranjavaju dojke. To je trenutak kada vi treba da počnete sa hranjenjem štenadi .

Eventualni problemi

Ako vam se učini da štene ima osetljiva creva, posavetujte se sa vetermarom. Nadgledajte rast esktremiteta, naročito kod većih rasa. Ukoliko primetite deformacije, bolove na dodir, lokomotone probleme, odmah se obratite veterinaru. Potišteno štene i ono koje se ne igra treba takođe pregledati.

Štenad u stanu

Podizati mladunče u stanu nije jednostavno. U prvim danima, ostavite štenad po mogućstvu na mestu gde je majka napravila leglo. Tri do četri dana kasnije stavite jedno veliko ćebe pokriveno čaršavom na pod koji se može prati, u kuhnji ili kupatilu. U početku, možete staviti ogradu da biste štenad zadržali na tom prostoru. Kad postanu suviše nemirirni, dozvolite im da trče po prostoriji. Biće neophodno redovno čišćenje. Prostorija mora biti temperirana i zaštićena od promaje. Ako je lepo vreme, otvorite prozor kako bi sunce ušlo u sobu. Zašitite utičnice, električne žice i ne ostavljajte na podu ništa što bi za njih bilo opasno.

Prestanak laktacije

Mleko prirodno prestaje krajem sedmice kad se štenad odbije od sise Keruša jede dva do tri puta više nego u normalnim uslovima. Stoga je neophodno da se njena porcija malo-pomalo smanjuje. Prestanak laktacije pospešuje se totalnom dijetom u toku jednog dana pre nego što kuja počne postepeno ponovo da dobija normalne porcije hrane. Mladunci se nadalje hrane sami i vrlo brzo rastu do 6. meseca. Uravnotežena ishrana i vitamini ornogućiće pravilan rast. Majka se sada zadovoljava time što se s njima igra s vremena na vreme. Između 7. i 8. sedmice štenad se odvaja od nje i od bratstva, da bi bila data na usvajanje i otpočela novi život.

Tekst preuzet sa: https://www.new-instinct.com/blog/176-parenje-pasa

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd