Srčani crv – Noćna mora za vlasnike pasa

Srčani crv – Noćna mora za vlasnike pasa

Srčani crv – reč koja može izazvati paniku i strah kod vlasnika pasa. Infekcija srčanim crvom je smrtonosna, zato ćemo ovim člankom pokušati da vam podignemo svest o ovoj bolesti. Danas, napretkom veterine, dostupan je veliki broj preventivnih tretmana protiv srčanog crva, koji su isplativi i veoma moćni u sprečavanju ove bolesti. Pošto je lečenje infekcije srčanim crvom složeno i skupo, najbolje je ulagati u preventivu.


Hajde da krenemo od razumevanja šta je bolest srčanog crva.

Šta je bolest srčanog crva i kako se prenosi?

Ova bolest se prenosi putem komaraca. Infekcija srčanim crvima uglavnom pogađa krvne sudove psa gde crvi sazrevaju i počinju da se šire u vitalne organe. Nakon toga, infekcija dopire do drugih organa i na kraju napada srce. Bez odgovarajućeg lečenja, bolest srčanih crva je smrtna.

Koji su simptomi bolesti srčanih crva?

Obično početni simptomi ne privlače toliko pažnje. Tek kada se infekicja razvije, pas počinje da ispoljava simptome. Uobičajeni simptomi infekcije srčanim crvima:

 • Smanjen apetit
 • Gubitak težine
 • Suv neprestani kašalj
 • Otežano disanje
 • Bledi desni
 • Mračan ili krvav urin
 • Zastoj srca usled kardiovaskularnog kolapsa

  Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, odmah posetite veterinara.

Terapija srčanog crva

Obično, Vaš veterinar će uraditi krvne analize i druga ispitivanja kako bi proverio koliko se infekcija proširila u organizam psa. Na osnovu toga veterinar propisuje lečenje. U težim slučajevima, Vaš pas će možda biti hospitalizovan.


Postoji li vakcina protiv srčanih crva?

Trenutno ne postoji vakcina protiv ove teške bolesti koja svake godine pogodi oko milion pasa. Međutim, mnogi istraživači rade na tome. Istraživači sa Univerziteta u Liverpoolu rade na pronalaženju proteina koji bi mogli postati osnova vakcine protiv srčanog crva, koja bi zaštitila pse.
Za sada je jedini način da se psi zaštite od ove bolesti je preventiva.

Preventiva srčanog crva kod pasa

Preventiva kod sprečavanja nastanka srčanog crva ogleda se aplikovanjem tableta za žvakanje kao što su tablete “Miliprazon”. Preventiva će Vas zasigurno mnogo manje koštati nego lečenje psa, a i smanjićete rizik da se pas uopšte i zarazi. Da biste osigurali da se Vaš pas ne suoči sa tako opasnom bolešću, redovno primenite preventivne tretmane da biste ga potpuno zaštitili. Štaviše, možete slediti ove jednostavne savete kako biste osigurali da se Vaš pas nikad ne zarazi parazitima:

 • Redovno usisavajte kuću i tepih gde se insekti mogu sakriti
 • Redovno perite posteljinu psa
 • Nabavite ogrlicu protiv parazita
 • Ispitajte područje u kojem živite da biste utvrdili da li je Vaš pas ugrožen kada su u pitanju komarci koji prenose srčanog crva.

Da li ste Vi imali iskustva sa ovom bolešću, kako je tekla terapija, kakav je bio ishod?

Izvor: https://dogsbestlife.com/dog-health/heartworm-disease/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=heartworm-disease

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd