Simptomi kancera kod pasa

Simptomi kancera kod pasa

Sigurno ste upoznati sa činjenicom da sve životinje pa tako i psi mogu oboleti od raka, ali da li znate da prepoznate simptome ove opake bolesti?
Ovaj članak će objasniti sve o raku i uobičajene simptome na koje morate paziti ukoliko ste vlasnik psa.


Šta je rak?

Rak je stanje kada normlane ćelije mutiraju i prilikom greške u mutaciji napadnu okolno tkivo. Metastaza je medicinski termin za širenje raka na druga područja u telu. Rak se može lokalizovati na samo jedno područje ili organ u telu, a može se i generalizovati i proširiti po telu Vašeg psa. Normalno, ako se nalazi samo na jednom području, obično je to bolji ishod nego ako se rak proširio po celom telu Vašeg psa. Uzrok raka obično nije poznat. Genetika može igrati uticaj na rak kod pasa. Takođe, faktori životne sredine igraju ulogu od obolevanja od raka kod životinja. Određene rase pasa, poput zlatnih retrivera i boksera su sklonije karcinomima.

Vaš pas može da oboli od više različitih vrsta raka. Ovo su najčešći tipovi karcinoma koji se vide kod pasa:

1) Hemangiosarkom

2) Limfom

3) Maligna histiocitoza

4) Mammari Cancer

5) Tumori mastocita

6) Melanom

7) Karcinom prostate


Simptomi raka kod pasa

Postoje mnogi indikatori koji ukazuju na to da se sa Vašim psom nešto dešava i najbolje je da na vreme uočite te promene kako biste pomogli svom ljubimcu.

Stalno rastuće tačke nabreknuća: Ako vaš pas ima kvržicu na nekom delu tela, to je prvi znak da ga što pre odvedete kod veterinara na pregled. Nisu sve kvržice zloćudne ili kancerogene; neke kvržice su benigne, što znači da ne predstavljaju kancer. Ako na svom kućnom ljubimcu vidite kvržice, Vaš veterinar može uzeti nekoliko ćelija iz mase (biospija), i utvrditi da li je ta masa kancerozna ili ne.
Rane koje ne zaceljuju: Psi koji dobiju posekotine ili ogrebotine koji se ne zacele znak je da bi to moglo biti povezano sa karcinomom. Ponekad one ne zaceljuju jer je prisutna infekcija koja je rezistentna na vrstu antibiotika koju je veterinar prepisao, ali bez obzira na to, ova pojava može biti znak raka. Najbolje je konsultovati se sa veterinarom ukoliko Vaš pas ima ovakav problem.
Gubitak kilograma: Ako vaš ljubimac gubi kilograme, to bi mogao biti znak karcinoma. Ako vaš ljubimac ne želi jesti, to bi mogao biti znak raka unutar crevnog trakta. Neki kanceri mogu narasti unutar creva sprečavajući hranu da prođe. Naravno,  to nije jedini razlog što vaš pas možda ne jede; brojne gastrointestinalne bolesti takođe mogu uzrokovati da Vaš pas ne želi da jede, ali to svakako zahteva konsultaciju sa veterinarom.
Krvarenje iz bilo kojeg otvora: Ako Vaš pas ima krv ili ima nenormalan iscedak iz nosa, očiju, usta ili penisa / vulve, to bi mogao biti znak raka.
Loš miris koji dolazi iz usta: Ako primetite da Vaš ljubimac ima neprijatan zadah, to može biti znak raka. Većini pasa biće potrebno čišćenje zuba svakih nekoliko godina. Ako primetite loš zadah, zakažite čišćenje zuba što će pomoći da proverite da li je u njihovim ustima sve u redu.
Hromost: Ako primetite da Vaš pas hramlje dok hoda, to može biti znak raka kostiju. Jedan od najčešćih znakova raka kostiju je šepanje i bolovi u zglobovima.
Poteškoće sa disanjem: Određeni tipovi karcinoma se obično šire u pluća. Zbog toga psi imaju sa disanjem. Ako Vaš pas ima problema sa disanjem, ovo je hitno stanje i mora ga odmah pregledati veterinar. Kašalj i brz umor psa su prvi simptomi koji ukazuju na ovu bolest u plućima.
Problemi sa mokrenjem: Ukoliko Vaš pas često traži da mokri ili to radi u stanu, a pritom je dresiran da to ne radi, to takođe može ukazati na infekciju ili rak mokraćne bešike.


Šta da radite ako uočite neke od ovih simptoma kancera?

Ako vidite bilo koji od ovih znakova ili simptoma, najbolje je da odmah posetite veterinara. Vaš veterinar će želeti da obavi neka dodatna ispitavanja i analize pre nego što da definitivnu dijagnozu. Ako pronađu masu ili kvržicu, mogu uzeti biopsiju da provere da li postoje ćelije raka. Ako ste zabrinuti zbog bilo kakvih kvržica ili natečenih područja, pokažite ih svom veterinaru i opišite znakove i simptome koje vidite kod Vašeg psa. Postoji mnogo metoda i tehnika lečenja. Što se ranije utvrdi da pas ima rak, duži i srećniji život može da živi. Ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova koje smo Vam naveli, zakažite sastanak sa veterinarom. Nemojte se uspaničiti, jer kao što smo već napisali, nisu ovi simptomi definitivni kako bi se rak dijagnostifikovao, ali najbolje da ukoliko primetite neke od simptoma konsultujete Vašeg veterinara.

Izvor: https://sitstay.com/blogs/good-dog-blog/signs-of-cancer-in-dogs
Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd