Rotvajleri – Kako ih hraniti

Rotvajleri – Kako ih hraniti

Rotvajleri su velika rasa i iako mogu delovati pomalo zastrašujuće, oni su umiljati porodični ljubimci. Tokom godina, rotvajleri su stekli reputaciju idealnih pasa čuvara, vrlo su inteligentni psi i pokazali su svoju vrednost kada je reč o poslovima potrage, spašavanja i stočarstva. Hrana koju dajemo našim kućnim ljubimcima može uticati na sve, uključujući i njihovo zdravlje, i u ovom postu dalje istražujemo prehrambene potrebe rotvajlera.

Kao jedna od najpopularnijih rasa pasa, karakteristične osobine rotvajlera su vrlo slične onima kod dobermana, samo što su rotvajleri nešto bucmastiji i mnogo više slinave. Tipična težina rotvajlera je između 35 i 55 kilograma. Zbog genetike, ovi veliki psi su skloni debljanju kako odrastaju, što znači da je potrebno voditi računa o nutritivnim vrednostima ove rase. Zbog toga što su veliki psi, takođe je važno i da adekvatno troše energiju.

Koliko kalorija je idealno za rota?

Prema stručnjacima, preporučeni dnevni unos kalorija za rotvajlera koji teži 40 kilograma je 2100 kalorija. Imajte u vidu da je ovo broj kalorija za odraslog aktivnog rota. Ukoliko je pas sterilisan, samim tim je i manje zainteresovan za neku aktivnost, te o tome treba voditi računa. Isto važi i za rotvajlere koji su stariji i nisu toliko aktivni kao nekada. Kada su u pitanju štenad i mladi odrasli rotvajleri, možda ćete morati da povećate njihov unos kalorija, posebno ako su visoko aktivni ili imaju brz metabolizam. Za ovako mlade i aktivne rotove svakodnevni unose može ići i do 1870 kalorija u ishrani.

Proteini i masti u ishrani pasa

Svi psi, i veliki i mali, zahtevaju dobar izvor proteina, posebno ako su energični. Udruženje američkih zvaničnika za kontrolu hrane (AAFCO) preporučilo je dijetu koja sadrži 8% proteina za odraslog psa, a za štenad dijetu koja sadrži 22% proteina. Ove brojke se ne savetuju samo za rotvajlere, već se odnose na sve rase. Ne bi trebalo biti preteško pronaći hranu za pse koja sadrži ove količine jer većina poznatih i renomiranih brendova premašuje preporuke. Još jedan važan element u hrani za pse je sadržaj masti. Masti obezbeđuju energiju. Za odrasle rotvajlere masnoća treba da čini najmanje 5% njihove hrane, a za štenad najmanje 8%. Popularni brendovi imaju tendenciju da sadrže veći nivo masti od preporučenog, te obratite pažnju na to. Još jedna vitalna važnost masti je ta što sadrži masne kiseline koje utiču na to da srce, mozak, koža i dlaka savršeno i zdravo funkcionišu. Takve masne kiseline su obično poznate kao omega-3 i omega-6.

Uglavnom, kada kupujete granule, ukoliko ne uzimate džak na kome, po kilaži, piše preporučena dnevna doza, pitajte prodavca u Pet shopu, da vam kaže koju količinu biste trebali da mu dajete, naspram njegove težine i starosti.

Čuvajte i održavajte mu dobru kilažu merenjem hrane i nikako ne ostavljajte punu posudu tokom celog dana. Ako psu možete videti rebra, on je neuhranjen,  a ukoliko se rebra ne vide, ali ih osetite dodirom bez pritiska, pas ima normalnu težinu. Ukoliko su oko rebra slojevi sala, vaš pas mora ići na dijetu.

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd