Puli

Puli

Puli, mađarski ovčar, je pas kojem se daje najviše nadimaka. To važi samo za odrasle pulije, u dobi od dve godine pa na više. Za štenca će svaki prolaznik pomisliti da je mešanac ili neošišana pudlica, no pokušate li jedan kilometar prošetati sa svojim zrelim pulijem, za tu avanturu će Vam trebati ne normalnih deset minuta, već najmanje jedan sat jer retko koji prolaznik Vas neće zaustaviti, a zasigurno će to učiniti svako dete. Moraćete odgovarati na brojna zanimljiva i smešna pitanja prolaznika.. Primera radi: gde mu je glava, a gde rep, u kojem smeru hoda, da li ima oči, da li vidi…

Puli nije igračka nedefinisanog oblika, već pravi, izuzetno intelignetni ovčarski pas, privržen svome vlasniku i svojoj porodici. Kako mu je rep dugačak, ali višestruko “zarolan” na leđima, gledano “iz profila” zaista se ne vidi precizno gde je glava, a gde rep. Najvažnija prednost pulija iz ugla viđenja jedne porodice koja psa čuva u svom domu svakako je činjenica da mu dlaka ne opada i da se nikad ne linja.

Ako imate pulija (crnog, belog ili smeđeg) nemojte zaboraviti da je to pravi ovčarski pas, čuvar stada. Zato mu ostavite njegov “eko-look” i nemojte popustiti američkim trendovima koji raščešljavljanjem dlake pulija i posebnim sisanjem tog divnog prirodnog psa pretvaraju u – umetnički ošišanu živu ogradu. Puli, ne zaboravite, pre nekih hiljadu godina došao je s’ Mongolima iz Kirgizije, iz azijskih stepa, a istim tim Mongolima je pomogao da u Panniju dovedu hiljade ovaca. Puliji čuvaju ovce na specifičan način: jureći oko stada skaču im na leđa i tako ih drže na okupu. Današnji urbanizirani puli zadržao je potrebu za čuvanjem stada, pa tako doživljava sve članove porodice, s’ izuzetkom samog gazde (kojega je on sam odabrao po samo njemu poznatim kriterijima).

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd