Psi u terapiji zavisnosti

Psi u terapiji zavisnosti

Psi u terapiji zavisnosti

Već smo se navikli da vidimo pse da pomažu ljudima u velikom broju situacija. Naši krzneni prijatelji verno pomažu onima s’ invaliditetom da vode kvalitetne živote, otkrivaju opasnosti za nas i pomažu službenicima zakona da se bore protiv kriminala, ali da li ste znali da postoji sve veća potreba za psima koji bi pomogli onima koji pate od bolesti zavisnosti?
S’ obzirom da alkoholizam i zloupotreba droga i dalje ostaju jedan od vodećih uzroka smrti koja se može sprečiti, neke rehabilitacione klinike okreću se čovekovom najboljem prijatelju kako bi pomogle ovim ljudima.


Zloupotreba i zavisnosti od droga je svetska kriza, a poređenja radi sve više Amerikanaca nego ikada trpi zbog razornih efekata zavisnosti od droga. Dobra vest je da se radi na tome  da se podigne svest o ovom problemu.
Ono što je novina u ovim terapijama je da neki inovativni rehabilitacioni programi čak koriste i pse u terapijske svrhe kako bi pomogli pacijentima da se izbore sa različitim izazovima zavisnosti. Kako zloupotreba supstanci menja strukturu i hemiju mozga, deo rehabilitacije znači da kliničari rade sa neuroplastičnošću nečijeg mozga kako bi im pomogli da drugačije reaguju na situacije koje ih mogu navesti da  zloupotrebe supstance. Razne terapije se primenjuju kod ovog problema i tako jedna neobična, terapija psima.


Kako pacijenti na rehabilitaciji stupaju u interakciju sa psima, njihov nivo dopamina ili „srećnog hormona“ i oksitocina „ljubavnog hormona“ se povećava. Pošto upotreba supstanci obično menja receptore dopamina u nečijem mozgu, oni su podložniji da se okrenu supstancama kako bi se ta osećanja vratila. Ono što je zanimljivo je da interakcije sa psima mogu naučiti njihov mozak da dopamin „nahrane“ tako što če vreme provoditi sa svojim krznenim prijateljima.
Terapija kućnim ljubimcima može pomoći pacijentima ne da se samo oporave od zloupotrebe supstanci, već da imaju bolju mentalnu ravnotežu i spreče buduće relapse. Uvođenje pasa u terapiju kod zloupotrebe supstanci pomaže u premoštavanju praznina u komunikaciji koje neko može imati kao posledicu dugog korišćenja opojnih sredstava i tako ih može vratiti u sadašnjost gde se mogu fokusirati na brigu o sebi i život koji im je namenjen da žive.

Izvor: https://www.petguide.com/blog/dog/pet-therapy-helps-addiction-survivors-reclaim-their-lives/
Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd