Psi i izlaganje suncu

Psi i izlaganje suncu

Kao i mi, i naši kućni ljubimci moraju biti oprezni pri dužem izlaganju sunčevih zraka, jer prekomerno izlaganje kod životinja može dovesti do toplotnog udara, opekotina i raka kože. Srećom, postoje načini da zaštitite svog psa od ovih problema, a da istovremeno zajedno i uživate u suncu.


Posledice od preteranog izlaganja suncu

Ako vaš pas provodi previše vremena na suncu, može biti izložen riziku za sledeća stanja:

Dehidracija: gubitak tečnosti i nedostatak vode da je zamene uzrokovaće dehidrataciju Vašeg psa. Znakovi dehidracije kod kućnih ljubimaca uključuju: poluotvorene oči, lepljive desni, letargiju, slabost i dugotrajno vreme da se koža vrati u normalan položaj kada je lagano gurnete prema gore.

Toplotni udar: kada se kućni ljubimci pregrevaju, njihova telesna temperatura raste iznad normalne, što može dovesti do kolapsa organa i to može biti fatalno. Početni znakovi toplotnog udara obično uključuju preteranu zadihanost i otežano hodanje. Znakovi takođe uključuju kolaps, slabost, gubitak svesti, povraćanje / dijareju, i crvene, plave ili sive desni.

Opekotine: kućni ljubimci mogu da izgore baš kao i ljudi, a rizik od opekotina veći je ako oni provode vreme na direktnom suncu u delovima dana kada je sunce najjače i u visokim predelima gde je intenzitet sunca dodatno pojačan. Opekotine nastale od dejstva sunca obično pogađaju bele ili svetle pse ili pse sa tankom dlakom ili oštećenim delovima kože. Kod pasa su vrh njuške i potkolenica područja koja su najčešće pogođene.

Mogu li kućni ljubimci dobiti rak kože?

Preterano izlaganje suncu takođe može izazvati rak kože kod kućnih ljubimaca, tačnije tumore ćelija kože i tumore krvnih sudova koji su odmah ispod kože. Uši, nos i oko očiju su najčešća mesta za pojavu tumora kože kod pasa. Generalno, dva značajna faktora koji povećavaju rizik za opekotine, a samim tim i karcinom kože, su bela prebojena koža i stepen izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti. Psi sa ređom dlakom i svetlo objenim nosnicama su takođe u opasnosti. To uključuje pitbule, dalmatince, terijere pit bulove i australijske ovčare. Međutim, svaki pas može razviti tumor kože prouzrokovan preteranim izlaganjem sunčevim zracima. Nažalost, nemoguće je ustanoviti da li je lezija kancer ili ne samo ako je pogledate. Najbolja opcija je da veterinar pogleda bilo koju novu promenu koja je u obliku kvržice ili izbočine. Tumori na koži variraju u veličini i mogu izgledati kao ravni plakovi ili biti ulcerirani, podignuti, crveni i iritirani. Tumori krvnih sudova mogu se pojaviti kao “krvni plikovi” poput hemangioma. Ovi hemangiomi mogu se pogoršati i postati kancerozni tumori poznati kao hemangiosarkomi.


Kako zaštititi svog ljubimca od sunca?

Evo nekoliko saveta kako da smanjite izlaganje psa štetnom prekomernom uticaju sunca:

Razmislite o zaštitnoj odeći za pse: ako Vaš pas provodi mnogo vremena napolju, možda ćete želeti da uložite u zaštitnu košulju ili prsluk posebno dizajniran za pse. Ovi proizvodi mogu biti od koristi za zaštitu pasa koji uživaju u sunčanju na leđima i tako spreče preterano izlaganje kože trbuha koja je veoma tanka kod pasa.

Koristite kremu za sunčanje: za ranjiva područja na telu Vašeg ljubimca koja se ne mogu prekrivati, razmislite o kremi za sunčanje za kućne ljubimace. Potražite zaštitu od sunca koja nije toksiča iako se proguta, ali nudi i zaštitu širokog spektra (UVA / UVB minimalna SPF30). Obično veterinari preporučuju upotrebu krema za sunčanje koje se koristi za bebe ili decu. Izbegavajte proizvode sa cink-oksidom, PABA (para aminobenzojeva kiselina) ili oktil salicilatom, jer su toksični za Vašeg ljubimca.

Izbegavajte da puštate pse da se sunčaju kada je najjače sunce: Pokušajte da sprečite svoje kućne ljubimce da borave na suncu od 10:00 do 16:00 h. Ovo je posebno važno ako živite u oblasti koja je na većoj nadmorskoj visini.

Ako je Vaš ljubimac brahicefalična pasmina (psi sa otežanim disanjem) poput buldoga, nikada ne bi trebao da provodi previše vremena na suncu. Ove rase imaju više problema sa disanjem i odavanjem toplote od ostalih pasa tako da mogu biti pod još većim rizikom od pregrevanja.

Izvor: https://www.petcoach.co/article/sun-exposure-and-pets-what-you-should-know/

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd