Planirate da nabavite psa? Pročitajte ovo prvo

Planirate da nabavite psa? Pročitajte ovo prvo

Postati vlasnik psa po prvi put je velika avantura i istovremeno veliki izazov. Zapamtite, kućni ljubimac je dugoročna obaveza. U zavisnosti od rase koju ste izabrali, spremite se da budete vlasnik psa narednih 10-15 godina.

Pre nego što nabavite psa…

Nemojte biti impulsivni. Neretko se dešava da ljudi koji pokupe psa sa ulice ili kupe psa impulsivno, brzo shvate da je to ogromna obaveza i taj pas opet ili završi na ulici ili u skloništu za pse. Dobro razmislite da li imate vremena da mu se posvetite i da budete tu za njega. Posedovanje psa nije igra. Kao što smo rekli, pas zahteva puno obaveza. On ulaskom u Vaš dom postaje član Vaše porodice. Spremite se da odvojite popriličan iznos novca za hranu, igračke, veterinara, grumera i sve što ide uz psa. Nećete uvek moći da odete iz kuće ukoliko nemate ko da ga čuva, te se spremite da ukoliko želite da idete na odmor morate platiti psu smeštaj u nekom od pasniona za pse.

Pre nego što se odlučite za psa, uradite domaći

Pre nego što nabavite psa, razmislite koja bi vam rasa ili koji bi vam uzrast psa najviše odgovarao. Malo štene je uvek slatko i zabavno, ali obično imaju puno energije i trebaće im puno pažnje. Ako nemate puno vremena i energije za trošenje na druženje i dresuru aktivnog šteneta, a i ne osećate se spremno da čistite za psom, onda biste možda trebali da razmislite o udomljavanju starijeg psa. Odraslom psu možda neće biti potrebno toliko održavanja kao što je slučaj kod štenaca, ali možda imaneželjene navike koje zahtevaju da se sa njim radi. Većina odraslih pasa je naviklo na kuću i prošlo kućnu obuku, a pored toga, sigurno je da imaju manje energije od štenaca. Pored razmišljanja o tome želite li štene ili odraslog psa, važan aspekt koji treba uzeti u obzir je i rasa psa koju želite da udomite. Svaka rasa ima svoje prednosti i mane. Nemojte samo birati psa jer vam se sviđa kako izgledaju. Ličnost je mnogo važniji faktor koji treba imati na umu. Nakon odabira rase, istražite šta možete očekivati kada se vaš novi pas pridruži vašem domaćinstvu. Budite iskreni prema sebi i prema svom načinu života. Na primer, ukoliko ste tip koji ne voli baš toliko da šeta ili izlazi napolje, nemojte uzimati psa koji voli da istražuje na otvorenom. Svakako, svakom psu je potrebna određena aktivnost i izlazak napolju, ali se te potrebe drastično razlikuju od rase do rase.

Shvatili ste da ste spremni za psa, šta sad?

Sada kada ste izabrali da postanete vlasnik psa, postoji nekoliko osnovnih koraka koje treba slediti da biste brinuli o novom članu porodice.

Zaštita u domu je slična kao da imate bebu

Ukoliko ste roditelj znate da beba voli da istražuje i žvaće sve što joj pređe put, e pa tako je i sa psom. Uverite se da su područja za “istraživanje” sigurna. U početku bi možda bila dobra ideja da svog psa držite u određenom delu vaše kuće gde ne može da napravi previše štete ili da se povredi. Obavezno se postarajte da nemate otrovnih sobnih biljaka. Zaključajte sredstva za čišćenje i lekove. Blokirajte pristup povišenim tremovima i balkonima . Takođe držite poklopac toaleta zatvoren, osigurajte električne kablove i uklonite sve plastične materijale. Definitivno ne biste trebali ostavljati štenad bez nadzora ako ima pristup vašoj celoj kući. Kupite igračke za žvakanje i nagradite štene za žvakanje pravih stvari. Počnite sa treningom što je pre moguće, to će vam definitivno olakšati život sa novim članom porodice.

Redovno posećujte veterinara

Sada ste odgovorni za zdravlje svog psa. Važan aspekt ovog segmenta uključuje redovne preglede kod veterinara. Između 6 i 16 nedelja štene zahteva nekoliko serija vakcina. Nakon toga, najmanje jednom godišnje treba da posetite veterinara radi pregleda. Takođe možete razmotriti zdravstveno osiguranje pasa za bilo šta neočekivano. Još jedan važan aspekt koji treba uzeti u obzir je kastracija. Ako ne želite leglo štenaca, najbolje je sterilisati psa.

Pravilna ishrana mladog psa

Ovo ne znači dati psu dovoljno hrane, već podrazumeva i dobro uravnoteženu nutritivnu ishranu. Primetićete da postoji posebno formulisana pseća hrana za štenad. Prva godina je najkritičnija. Štene, zubi, mišići, kosti, pa čak i krzno brzo će rasti. Štene zahteva više dnevnih kalorija od zrelog psa. Pažljivo pročitajte nalepnice proizvoda kako biste bili sigurni da vaše štene dobija pravilan odnos masti i proteina. Takođe se pridržavajte preporučene količine porcije i rasporeda hranjenja. Ne hranite štenad ostacima sa stola između obroka.

Dresura od malena

Kao što je gore pomenuto, trebali biste odmah početi da trenirate svog psa. Vrlo je bitno da krenete sa treningom što je ranije moguće. Nagradite svoje štene sa puno pohvala i povremeno nekim poslasticama. Psi vole afirmaciju i pažnju, što više radite sa njim to će biti i odgovorniji. Trening u kući može biti nezgodan. Ali tajna uspeha je doslednost. Na početku, vašem štenetu će trebati da “ide u wc” oko 20 do 30 minuta nakon jela. Izvedite štene napolje na mesto gde želite da ode i upotrebite komandu kao što je „hajde u wc“. Ne zaboravite da ga nagradite sa puno pohvala kada uradi to što tražite od njega.

Budite smireni, strpljivi i ljubazni

Vaše malo štene je novo u svetu, na isti način kao i ljudska beba. Ima mnogo novih stvari koje treba naučiti i iskusiti. Čak i uz najbolji trening, na početku ćete počistiti nekoliko psećih izmeta i možda ćete izgubiti par omiljenih cipela koje ste slučajno ostavili na podu. Budite strpljivi sa krivuljom učenja kroz koju će proći vaš novi pas. Uz odgovarajuću ljubav i brigu vaš pas će izrasti u sjajnog pratioca. Na kraju, sav trud će se isplatiti. Moraćete da uložite puno vremena u svog psa. Šetnja je bitan fakotr za vašeg psa. Izvodite ga često kako bi se upoznao sa svetom i razmenjivao informacije sa ostalim psima. Da li razmišljate o kupovini ili udomljavanju psa? Koji izazovi vas najviše brinu?

Napravite profil svom psu na društvenoj mreži za vlasnike pasa: http://www.kuckuc.rs

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd