Pas je pojeo čokoladu, šta uraditi?

Pas je pojeo čokoladu, šta uraditi?

Pas je pojeo čokoladu, šta uraditi?

Čokolada je toksična za pse, a u zavisnosti od vrste i količine konzumirane čokolade i težine vašeg psa, mogla bi da izazove ozbiljne medicinske probleme. Ako znate da je vaš pas jeo čokoladu, važno je da ga nadgledate zbog mogućih znakova toksičnosti (pogledajte dole), a preporučuje se da se svakako obratite svom veterinaru. Saznajte koliko je to previše čokolade, koje su vrste čokolade najopasnije i na koje simptome trovanaja treba obratiti pažnju.

Zašto je čokolada toksična za pse?

Čokolada sadrži i teobromin i kofein, a oba mogu ubrzati rad srca i stimulisati nervni sistem pasa. Kolika je šansa da vaš pas stvori reakciju zbog konzumiranja čokolade zavisi od vrste i količine čokolade kao i od, težine psa. Koncentracije ovih toksičnih supstanci variraju i zavise od vrste čokolade. Evo nekoliko vrsta čokolade navedenih po redosledu sadržaja teobromina:

 • Kakao u prahu (najotrovniji)
 • Neslađena pekarska čokolada
 • Poluslatka čokolada
 • Tamna čokolada
 • Mlečna čokolada

Saznanje o tome koliko je i kakvu čokoladu pojeo vaš pas može pomoći vama i vašem veterinaru da utvrde da li imate hitan slučaj sa vašim psom. Generalno, blagi simptomi toksičnosti čokolade javljaju se kada pas unosi 20 mg metilksantina po kilogramu telesne težine. Srčani simptomi toksičnosti čokolade javljaju se oko 40 do 50 mg / kg, a napadi se javljaju u dozama većim od 60 mg / kg. Jednostavnije rečeno, to znači da doza koja može da nanese tegobe vašem psu iznosi otprilike 28gr mlečne čokolade po kilogramu telesne težine.

Koji su simptomi trovanja čokoladom?

Znaci trovanja čokoladom obično se pojave u roku od 6 do 12 sati nakon što ju je pas pojeo i mogu trajati i do 72 sata i uključuju sledeće simptome:

 • Povraćanje
 • Proliv
 • Nemir
 • Pojačano mokrenje
 • Drhtanje
 • Ubrzan puls
 • Kolaps i smrt

Napomena: Stariji psi i psi sa srčanim oboljenjima imaju veći rizik od iznenadne smrti od trovanja čokoladom.

Šta uraditi ako je pas pojeo čokoladu?

Ako posumnjate da je vaš pas pojeo čokoladu, odmah pozovite veterinara. Na osnovu veličine vašeg psa i količine i vrste konzumirane čokolade, veterinar će vam verovatno preporučiti da nadgledate svog psa zbog gore navedenih simptoma trovanja i pozovete ga ako se njegovo stanje pogorša. U drugim slučajevima, veterinar bi možda voleo da psa dovedete u kliniku kako bi izvršio pregled i dodatna ispitivanja. Ako je vaš ljubimac konzumirao čokoladu pre manje od dva sata, vaš veterinar može namerno izazvati povraćanje i dati mu nekoliko doza aktivnog uglja koji utiče na uklanjanje toksina iz tela. U težim slučajevima, možda će biti potrebna veterinarska intervencija kako bi se obezbedio dopunski tretman, kao što su lekovi ili infuzija, kako bi se sprečili efekti trovanja. U nekim slučajevima veterinar će vam predložiti da ostavite psa da prenoći na klinici kako bi mogli da mu pomognu ukoliko bude bilo potrebe za tim.

Kako naučiti psa da ne jede čokoladu?

Iako male količine mlečne čokolade možda ne stvaraju probleme kod većih pasa, ipak se ne preporučuje da vlasnici kućnih ljubimaca svoju čokoladu nude kao poslasticu. Da biste sprečili da vaš pas “ukrade čokoladu”, sledite ove savete:

Sklonite čokoladu: Uverite se da su svi predmeti od čokolade, uključujući kakao u prahu i mešavinu vruće čokolade, uskladišteni tamo gde pas ne može da ih dohvati, na primer na visokoj polici u ostavi zatvorenih vrata. Podsetite decu i goste da čokoladu treba držati van domašaja pasa i ne ostavljati je na radnim površinama, stolovima ili u torbicama.

Komanda „ostavi“: Komanda „ostavi“ izuzetno je efikasna u sprečavanju pasa da pojedu nešto što padne na pod ili mu se ostavi na dohvat ruke tokom šetnje. Takođe je vrlo laka naredba za podučavanje.

Ostavite psa u kavezu ili posebnoj prostoriji: Najsigurniji način da osigurate da vaš pas ne jede ništa štetno dok ga ne nadgledate je da ga zatvorite u posebnu prostoriju ili da bude zaključan u kavezu. Verovatno se ovo mnogima neće svideti, ali ovo nije nista strašno ukoliko je taj kavez dovoljno komforan za vašeg psa. Par sati neće biti strašno, a ukoliko znate da je vaš pas sklon “istraživanju” ovo vam je najsigurnija varijanta. Ostavite njegove omiljene igračke dok ste van kuće i ubacite ga unutra ukoliko nema ko da pazi na njega. Ovo je bolja varijanta nego da pas dođe do stvari kao što su utičnice, kablovi, čokolada itd.

Napravite nalog za svog psa na društvenoj mreži za vlasnike pasa:
www.kuckuc.rs

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd