Lažna trudnoća kod pasa

Lažna trudnoća kod pasa

Lažna trudnoća je naziv za skup simptoma koji se razviju 6 do 12 nedelja na­kon teranja kod kuja koje nisu gravidne. Tipični zna­kovi lažne trudnoće su pri­premanje za okot, povećanje mlečnih žlezda i laktacija.

Zašto se ovo stanje javlja?

Lažne trudnoće su neželjeni efekat prirodnog hormonskog ciklusa ženskog psa. Zdrava kuja će svoj prvi ciklus verovatno doživeti kada ima između šest meseci i godinu dana. Neke manje rase prvi ciklus dožive ranije, dok kod većih rasa možda neće doći do pojave ciklusa sve dok ne napune 18 meseci. Ako kuju ne sterilišete ili ona zatrudni, ona će biti u teranju oko 10 dana jednom u šest meseci. Nakon teranja, jajnici će početi da proizvode hormone koji pripremaju njeno telo za trudnoću, bez obzira na to da li je parena ili ne. Ako je trudna, njeno telo će nastaviti da proizvodi hormone kako bi održalo trudnoću. Ako nije trudna, ovi hormoni mogu imitirati stvarnu trudnoću i to je ono što nazivamo fantomskom ili lažnom trudnoćom. Nije tačno poznato zašto se javljaju fantomske trudnoće. Veruje se da je uzrok neravnoteža hormona progesterona i prolaktina, a takođe se smatra da je povezana sa hipotiroidizmom ili mastitisom kod nekih pasa. Druga teorija zasniva se na činjenici da u divljini psi žive u čoporima, a sve ženke pomažu u odgoju legla štenaca bilo da su majke ili ne. Veruje se da lažne trudnoće podstiču nagone majki za majčinstvom, tako da će ona pomoći u nezi svih štenaca u svom čoporu, bez obzira što nisu njeni.

Simptomi lažne trudnoće kod pasa

Primetićete da se vaš ljubimac ponaša majčinski. Kuja će početi da se “gnezdi”, pomerajući pokrivače kako bi napravila sigurno i toplo mesto za sebe i svoje leglo. Takođe će možda početi da kopa po stanu ili dvorištu kako bi stvorila sigurno područje za rađanje svojih mladunaca. Vaš pas takođe može početi da se ponaša zaštitnički prema nekim svojim stvarima npr. tako što će se možda vezati za određenu igračku i zaštitnički delovati oko nje. To je može učiniti agresivnijom nego obično, pa pripazite ukoliko je u blizini dece ili drugih pasa. Takođe, ono što je karakteristično za lažnu trudnoću je pojava i tvrdog, tj. otečenog stomaka.. Može se desiti da kuja ima uvećane mlečne žlezde i počne da proizvodi iscedke ili čak mleko. Neki od ostalih simptoma koji se mogu javiti su: letargija, depresija, nemir, anksioznost, gubitak apetita, povraćanje…Ukoliko se ovakvi simptomi jave kod vašeg psa, poseta veterinaru i pravilno lečenje je najbolji način da pas prebrodi ovo stanje.

Lečenje lažne trudnoće kod pasa

Kada odvedete psa kod veterinara i nakon što se utvrdi da se radi o lažnoj trudnoći postoji nekoliko načina lečenja koje bi veterinar mogao uzeti u obzir. Lekovi za ublažavanje simptoma anksioznosti su jedna od mogućnosti, kao i diuretici za smanjenje proizvodnje mleka. Neki veterinari takođe mogu propisati hormonsku terapiju. Međutim, poznati su neželjeni efekti takvih tretmana, pa se oni obično propisuju samo ako su simptomi produženi i/ili ozbiljni. Takođe, veterinar bi vam trebalo dati detaljne savete o tome kako da se brinete o svom psu, ublažite njene simptome i možda čak i savet da je najbolje da sterilišete psa kako se u budućnosti ovaj problem ne bi javio.

Kako da vi pomognete psu da prebrodi lažnu trudnoću?

Ukoliko ste odveli psa kod veterinara, verovatno će vam on detaljno objasniti kako da se starate o psu dok ne prođe ovaj period. Jedan od glavnih simptoma koji vas može zabrinuti i koji može da pogorša stanje vašeg psa je proizvodnja mleka. Ako vaš pas počne da liže bradavice u kojima se nalaze mlečne žlezde, to će dodatno stimulisati proizvodnju. Ovo stanje iziskuje da psu stavite zaštitnu kragnu oko glave psa kako biste sprečili dalju laktaciju. U nekim slučajevima, kada je kuja saradljiva može pomoći i obična majica koju ćete navući na nju kako biste joj ograničili pristup bradavicama. Lečenje ovog stanja podrazumeva i redukovanje ishrane. Naime, hrana bez previše masti, lako svarljiva i bez mnogo tečnosti se pokazala kao dobar izbor.

Za nju je ovo težak i zbunjujuć period – zato joj poklonite dovoljno pažnje ili joj dozvolite dodatni prostor ukoliko ga traži. Nekim psima mogu pomoći duže šetnje koje će im skrenuti ovaj problem sa uma. U nekim slučajevima vaša kuja može ukrasti predmete koji vam pripadaju, poput cipela i čarapa, i tretirati ih kao svoju „štenad“. Najbitnije je da ne budete ljuti na nju i da se trudite da je razumete kako biste joj pomogli. Čuvajte stvari van njenog dosega što je više moguće i budite čvrsti, ali ljubazni prema njoj. U osnovi, međutim, ne možete mnogo učiniti, osim sačekati da se simptomi uklone, što bi trebalo da se dogodi u roku od nekoliko nedelja.

Danas je sterilizacija rutinski zahvat koji se radi u opštoj anesteziji, a postoperativni tok je relativno lak i brz. Ukoliko vaš pas pati od ovog problema i ne planirate da je date na parenje, najbolje bi bilo da razmislite o sterilizaciji kako bi njoj bilo lakše i kako se ovaj problem više ne bi javljao.

Napravite nalog svome psu na društvenoj mreži za vlasnike pasa i upoznajte i razmenjujte iskustva sa ostalim vlasnicima: www.kuckuc.rs

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd