Kako upoznati bebu i psa?

Kako upoznati bebu i psa?

Ukoliko ste postali roditelj, a pritom imate i psa, donošenje novorđenčeta nože biti veći izazov nego što mislite. Vaš pas je zasigurno voljeni član porodice, a dovođenje kući novog člana porodice je značajna promena, posebno ukoliko je pas navikao da bude u centru pažnje. Potrebno je neko vreme pre nego što se psi naviknu na novorođenčad, ali ukoliko želite da se to desi što pre, najbolje je unapred pripremiti psa.

Stvari koje trebate uraditi pre nego što dovedete bebu kući

Nikada nije prerano da počnete sa pripremom svog psa za ovu uzbudljivu promenu! Sledite ove savete pre nego što dovedete novorođenče kući kako biste osigurali nesmetan prelaz kada beba stigne.

Promenite rutinu svog psa

Pre nego što beba dođe, promenite rutinu svog psa kako bi bila slična onoj koja će biti kada beba dođe kući. Polako počnite da menjate vreme kada Vaš pas ide na sapavanje, kada treba da izađe u šetnju ili vežbanje, i obavezno naučite psa gde sme da se kreće po kući, tj. koje prostorije su njemu dozvoljene, a koje nisu. Osim toga, polako smanjujte količinu pažnje koju dajete svom psu, ne zato što treba da prestanete da volite svog psa, već zato što će vam beba oduzeti mnogo više vremena kad stigne. Biće teško odoleti igranju sa psom, ali Vaš pas bi trebalo da se navikne na promenu pre nego što novi član porodice uđe u kuću.

Navikavajte psa na mirise i zvukove bebe

Polako ubacujte igračke za bebu u kuću kako bi pas bio upoznat sa novim stvarima. Vaš pas verovatno neće biti radoznao samo prema novom članu porodice, već i prema pogledima, mirisima i zvukovima koji dolaze sa bebom. Psu možete pomoći da se prilagodi zvukovima nove bebe puštajući zvuk bebe. U početku, Vaš pas može biti zapanjen ili zbunjen odakle potiču ovi zvuci, ali pomoći će mu da se bolje prilagodi zvukovima kada beba stigne. Unošenje dečijih predmeta poput igračaka, kolica i pelena u dom dve do tri nedelje pre dolaska bebe takođe će olakšati postupak prilagođavanja. Imajući ove predmete u blizini, učite svog psa da ne žvače niti da se igra sa bilo kojim bebinim stvarima, pa kada beba dođe i Vaše ruke budu bile pune igračaka, pas će već znati da to nije za njega i da je zabranjeno da se n igra sa tim igračkama. Ono što još možete uraditi je da pre nego što beba stigne, uzmete različite sapune ili losione za bebe kako bi se pas navikao i na te mirise.

Saveti kako predstaviti psu novog člana

Savet br. 1: Pustite druge članove da uđu prvi

Pre nego što dovedete bebu u svoj dom, pustite ostale članove porodice da prvo uđu kako bi Vaš pas imao priliku da se pozdravi i navikne prvo na sve ostale. Ideja je je smanjiti količinu novosti i stimulacije koju pas dobije kako biste polako psu predstavili bebu.

Savet br. 2: Razgovarajte sa psom

Kada polako predstavljate psu bebu, bilo bi korisno razgovarati sa psom mirnim, prijateljskim tonom, tako da se Vaš pas oseća utešno dok se prilagođava ovoj promeni. Psi su poput ljudi: oni vole sigurnost!

Savet br. 3: Vežite psa i nosite bebu

I Vaš pas i novorođenče moraju biti pod kontrolom. Čak i ako ne verujete da će pas biti agresivan prema Vašoj novoj bebi,ukoliko se uzbudi, možda će potceniti svoju veličinu i snagu i pokušati da se igra sa bebom, što može biti opasno. Da biste ih predstavili licem u lice, neka druga osoba drži uzicu Vašeg psa dok nosite bebu. Neka druga osoba polako uvodi psa u sobu, korak po korak, prateći govor tela vašeg psa sve vreme. Ako pas ostane opušten i druželjubiv, neka ga druga osoba približi, a ako se napne, ukoči rep ili se uznemiri, odvedite ga u drugu sobu i pokušajte ponovo za nekoliko sati.

Ovo može potrajati neko vreme i možda ćete morati nekoliko puta pokušavati, ali to je jedini način da psu predstavite novog člana.

Nagrada za dobro ponašanje

Ukoliko Vaš pas ostane radoznao i ponaša se mirno i staloženo tokom celog uvoda, dozvolite mu da kratko njuška bebina stopala pre nego što ga nagradite za nežnost prema bebi. Uradite to više puta dok Vaš pas ne bude spreman za skidanje s’ povodca i slobodnu interakciju sa bebom. Pažljivo gledajte ove interakcije i nastavite da nosite bebu, naravno još uvek pod punim oprezom.

Šta je sledeće? Najbolji način da osigurate da se Vaš pas i beba slažu je da se prema svojoj bebi i psu ponašate s ljubavlju i naklonošću i naučite ih da se poštuju! Davanje poslastica Vašem psu kada se dobro ponaša oko bebe i pohvala bebi zbog toga što je ne vuče za rep ili ne uzima pseće igračke rezultiraće prijateljstvom koje će sigurno trajati ceo život. Uživajte u svojoj srećnoj porodici!

Izvor: https://www.fitbark.com/blog/how-to-introduce-your-dog-to-a-new-baby/

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd