Kako psu pružiti prvu pomoć

Kako psu pružiti prvu pomoć

Psi su po prirodi radoznale životinje i neretko guraju nos na mestima na kojima ne bi smeli. Iz tog razloga može se desiti da se vaš pas povredi i da ćete morati da mu pružite osnovnu prvu pomoć dok ne budete mogli da posetite veterinara. Koliko god situacija može biti zastrašujuća, neophodno je da budete smireni kada psu pružite prvu pomoć. Morate biti smireni i zbog toga što pas može da oseti vašu nervozu i strah i da to još više utiče na njegovo stanje.

U ovom članku podelili smo osnovnu opremu za prvu pomoć koju bi svaki vlasnik psa trebao imati, zajedno sa najčešćim stanjima koje se javljaju.

Stvari koje treba zapamtiti

Uz smirenost i pribranost tokom procesa, trebali biste kontaktirati svog veterinara što je pre moguće. Veterinar vam najbolje može savetovati koji je najbolji način da psu pružite prvu pomoć u zavisnosti od njegovog stanja. Izbegavajte davanje lekova dok ne razgovarate sa veterinarom. Neki lekovi mogu negativno uticati na povredu i prouzrokovati pogoršanje bolesti.

Pribor za prvu pomoć

Komplet prve pomoći za svog psa trebali biste držati na mestu kojem je lako pristupiti i ne zaboravite da ga ponesete sa sobom ako putujete sa kućnim ljubimcem. Nema potrebe da spakujete stotine medicinskih predmeta. Osnovni komplet prve pomoći za vašeg ljubimca treba da sadrži:

  • Debeli peškir
  • Hirurška traka
  • Zavoji
  • Gaze
  • Makaze tupog kraja
  • Antiseptične maramice

Najčešći stanja koja zahtevaju prvu pomoć

Iako postoje razne nezgode zbog kojih je vašem psu potrebna prva pomoć, najčešće su sledeće:

Opekotine

Slično kao kod ljudi, opekotine na koži vašeg psa moraju se hladiti pod hladnom, tekućom vodom najmanje pet minuta kako bi temperatura na tom delu opala. Važno je da ostatak tela vašeg ljubimca držite na toplom dok umirujete opekotine. To se može učiniti umotavanjem u pokrivač ili topli peškir.

Trovanje

Još jedno stanje koje zahteva aplikaciju prve pomoći je trovanje psa. Sredstva za čišćenje domaćinstva, ljudska hrana poput čokolade i stvari pronađene u bašti mogu biti otrovne za vašeg psa i mogu rezultirati povraćanjem ili dijarejom, pa i smrću. Ako vam veterinar to nije posebno preporučio, nikada ne primoravajte svog psa da povrati. To može naneti više štete nego koristi i biti opasnije za njihove unutrašnje organe. Umesto toga, pokušajte da saznate tačno šta je vaš ljubimac konzumirao što je moglo prouzrokovati trovanje. Ove informacije mogu pomoći vašem veterinaru da psu pruži bolji tretman.

Jako krvarenje

Nažalost, krvarenje kod pasa prilično je česta povreda i ako je posekotina mala, obično se može zaceliti sama od sebe. Međutim, ako vaš pas ima veliku otvorenu ranu i prekomerno krvari, trebalo bi da pokrijete i izvršite kompresiju na rez što je pre moguće kako biste sprečili dalji gubitak krvi. Bilo da su spoljašnja, dobro vidljiva, ili unutrašnja krvarenja, mora se reagovati na vreme. Bledilo sluznica, ubrzan rad srca i ubrzano i plitko disanje simptomi su koje nikako ne treba ignorisati. U ovakvim situacijama neophodna je pomoć veterinara, ali moramo naterati psa da miruje.
Spoljašnja krvarenja su po život manje opasna od unutrašnjih, jer se lakše zaustavljaju. Do spoljašnjeg krvarenja najčešće dolazi prilikom posekotina. U svakom slučaju psa treba što pre odvesti kod veterinara. Veoma je važno što pre podvezivanjem zaustaviti krvarenje. Na mesto krvarenja treba staviti čist peškir ili neku čistu krpu koju ćemo učvrstiti zavojem. Ovakav prekid cirkulacije ne sme dugo trajati, jer može izazvati odumiranje onog dela tela koje je dalje od zavoja.

Prelomi

Ako dođe do otvorenog preloma, doći će i do krvarenja, koje zaustavljamo kako je gore navedeno. Prelomljenu nogu zatim treba umotati u čistu krpu i što pre odvesti psa kod veterinara.

Kod zatvorenog preloma, psu ćemo odmah pomoći ukoliko mu povređenu nogu imobilišemo, odnosno postavimo u najprirodniji i najugodniji položaj i pričvrstimo je zavojem za neku daščicu. Zavoj se ne sme prejako stegnuti kako ne bi došlo do zaustavljanja cirkulacije.

Smrzavanje

U našim klimatskim uslovima, smrzavanja kod pasa gotovo i da nema. Ukoliko se pas može skloniti negde od vetra i ako dobije dovoljno kalorične hrane uz mogućnost kretanja, smrzavanje na svu sreću jako je retko. Ipak, povremeno može doći do smrzavanja nekog dela tela koje je jače izloženo hladnoći (uši, rep, šape). Ovakvog psa je potrebno uneti u umereno toplu prostoriju, nežno mu i lagano masirati smrznuti deo tela i dati mu toplo zašećereno mleko da pije. Veoma je važno da se zagrevanje sprovodi postepeno!

Utapanje

Psi su prirodno dobri plivači. Međutim, dešava se da pas plivajući sa predmetom u ustima udahne vodu i da se zagrcne. U ovakvim slučajevima, psu obično nije potrebna pomoć vlasnika, ali ukoliko je pas zaista udahnuo vodu u pluća, može doći do upale pluća koju treba stručno lečiti pod nadzorom veterinara.

Ako, kojim slučajem, dođe do pravog utapanja, psa treba izvući napolje na suvo i podići mu zadnje noge da se pluća što više oslobode vode, a zatim primeniti veštačko disanje. Pas mora ležati na boku sa glavom naniže, vlasnik treba da klekne pored njega i dlanovima mu ritmički pritiska grudni koš imitirajući disanje, brzinom od oko 20 pritisaka u minuti. Veštačko disanje treba sprovoditi onoliko dugo dok pas ne pokaže znakove života. Nakon ovoga, treba potražiti savet veterinara za dalje lečenje.

Nadamo se da ste pronašli korisne savete i nadamo se da vam neće trebati da primenite nijedan od njih, ali u slučaju da zatreba, biće nam drago da znate šta da radite!

Napravite nalog svome psu na društvenoj mreži za vlasnike pasa:
www.kuckuc.rs

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd