Kako pomoći psu da prežali smrt svog prijatelja?

Kako pomoći psu da prežali smrt svog prijatelja?

Za ljude je gubitak kućnog ljubimca neutešna bol. Teško je nastaviti život bez mog psa, Vinni-ja. Osvrćem se oko njenih činija za hranu, kreveta, igračaka i omiljenog mesta na kauču. Vokalizujem svoj bol i gledam fotografije kako bih se setio koliko je Vinne bila u mom životu. Tada pogledam svog drugog psa Remija, zbunjeno gledajući moje lice. Gleda me kako stišćem igračke sa kojima se Vinne igrala. Morao sam da donesem odluku i da joj skratim muke, da je uspavam. Iako moja glava zna da sam uradio ono što je najbolje, moje srce će to uvek dovoditi u pitanje. Razmišljao sam kako će Remi i Indi, moj druga dva psa podnijeti gubitak. Kako da im kažem da se neće vratiti kući? Da li humanizujem svoje emocije na njima? Kako da znam da li tuguju? 16 godina radim kao veterinarski tehničar i video sam mnogo tuge i patnje. Bio sam tamo za klijente koji su uspavljivali svog voljenog člana porodice. Nekoliko vlasnika koji su imali još jednog psa pored tog koga su uspavljivali, dovodili su ih da se pozdrave sa svojim prijateljem, ali činilo mi se da psi zaista ne razumeju šta se događa. Mislim da koncept umiranja nije nešto što psi zaista znaju ili razumeju, ali ono što je sigurno je da razumeju nedostatak prisustva preminulog psa u poznatom prostoru koji je kod kuće.

Kako su moja ostala dva psa percipirala smrt svog prijatelja

Psi možda ne mogu da razgovaraju ili plaču, ali tugu pokazuju na svoj način. Indi je postala vrlo nametljiva. Pratila me je uokolo i nije znala kako da me usreći, što ju je uznemiravalo. Pokušala je da se igra sa Remijem, ali on bi odšetao. Postala je dvorska zafrkancija pokušavajući da mi udovolji. Kad joj ništa nije uspelo, bila je tužna što nije uspela da me usreći i počela je da se duri.

Remi je, međutim, postao zaista tužan jer je želeo da se njegov prijatelj vrati. Viđao sam ga kako luta prostorijama, čeka pored vrata i odlazi na neobične lokacije. Izolovao se i nije spavao na svojim normalnim mestima. Izgubio je interesovanje za igranje sa svojim igračkama i uopšte nije imao puno energije. Psi nemaju sposobnost rasuđivanja ili razumevanja, pa nisam mogao da sednem i objasnim šta se dogodilo. Nisam mogao da mu pročitam knjigu ili da ga odvedem na terapiju.

Nisam znao šta da učinim pa sam istraživao i testirao više različitih teorija. Dan nakon što je Vinne umrla, sakupio sam sve što me podsećalo na Vinne i stavio u kutiju u podrumu. Mislio sam da bi je, ako psi imaju kratkotrajno pamćenje, mogli zaboraviti. Shvatio sam nakon nekoliko dana konstantnog Remi-jevog traženja svog prijatelja i depresije koja ga je snaša da ta ideja nije uspela. Jednog dana, došao sam kući s posla i zatekao Remija u podrumu (mesto zabranjeno za pse) kako njuši kutiju Vinneinih stvari. Njegova želja da dobije Vinnein miris bila je jača od poštovanja pravila. Odneo sam mu omiljeni pokrivač i krevet koji su nekada delili. Dozvolio sam psima da im pristupe, ako su to želeli. Sledećeg jutra Remi je povukao pokrivač i privio se uz njega. Odneo je krevet za pse u spavaću sobu u kojoj je prvobitno bio. Miris ga je tešio. Prestao je da luta i gleda.

Pokušajte da se pridržavate uobičajnih rutina

Pa, šta možemo učiniti da pomognemo svojim kućnim ljubimcima da se nose sa gubitkom saputnika? Ne žurite da izbacujete predmete koji su pripadali preminulom ljubimcu. Zadržite pokrivač ili drugi podsetnik koji je pripadao ljubimcu koji je umro. Posvetite pažnju svom ožalošćenom ljubimcu, ali nemojte preterivati i stvarati veći problem. Pokušajte da se pridržavate uobičajenih rutina, ako je moguće. Dajte svom psu malo vremena da se prilagodi pre nego što donesete odluku o dovođenju drugog psa u svoju porodicu. Ako dovedete drugog ljubimca kući dok im još uvek nedostaje prijatelj, oni će se zameriti novom članu porodice. Razviće se problemi u ponašanju.

Bol i tuga koje osećamo mogu se različito prikazati kod članova kućnih ljubimaca, ali postoje. Ukoliko shvatimo kako da im pomognemo da se nose sa gubitnk, to može pomoći i nama. Dodatne hobije i prijateljstva možete razviti tako što ćete psa odvesti u park gde se obično nalaze drugi psi.
I vi, a i Vaši ostali psi (ukoliko ih imate) moraju nastaviti dalje. Vreme leči sve, pa tako i smrt.

Izvor: https://www.petmd.com/news/view/helping-your-dog-understand-loss-their-canine-companion-35287

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd