Kako naučiti psa na povodac?

Kako naučiti psa na povodac?

Kada je štene je stiglo u vaš dom, dali ste mu ime i naučili ga osnovama. Zatim krećete u šetnju, a da biste u njoj uživali važno je da znate kako naučiti psa na povodac.
Navikavanje na povodac i učenje psa da on nije taj koji vuče u šetnji je osnovna stvar koju pas mora da savlada i nauči.

Morate znati da je naučiti psa na povodac dug i mukotrpan posao.

Vrlo je važno naučiti psa da obraća pažnju na vas. Šetnja koristi vašem ljubimcu. To je vreme kada se trebate osloboditi stresa i uživati, zato učinite tu šetnju zabavnom. Za pravilno učenje važan je pravilan izbor povoca koji zavisi od veličine i vrste samog psa.

Povodac je osnovno sredstvo komunikacije između vlasnika i psa, veza koju pas oseća i koja mu daje sigurnost prilikom svakog kretanja u nepoznatom okruženju. Početi s’ učenjem psa na povodac treba dok je još štene. Tu naviku moraju steći dok su još mali, a navikavanje mora ići postepeno, korak po korak.

Za svaki trening pripremite nagrade i sve radite u kratkim vremenskim razmacima. Trenirajte zajedno oko 5 minuta, a onda se igrajte s njim i uvek ga pohvalite. Kada psa želite naučiti nečemu novom, onda to radite u okruženju koje je njemu poznato i gde mu ništa neće ometati pažnju.

Kada ste proučili sve detalje o tome kako naučiti psa na povodac, možete započeti s’ učenjem u stanu ili u vašem vrtu. Tek kasnije polagano krenite s’ vežbama van stana ili vrta i uz prisustvo drugih.

Psu na kratko stavite ogrlicu oko vrata te ga odmah nagradite i skinite ogrlicu. Ponovite ovo nekoliko puta tokom dana i neka pas uvek dobije svoju nagradu tek kada mu je ogrlica oko vrata.

Psi su vrlo pametne životinje i brzo će naučiti da nagrada dolazi kada mu je ogrlica oko vrata. Uskoro možete polako produžavati vreme držanja ogrlice, a onda će vaš pas početi pomalo da je ignoriše.
Kada se pas navikne na ogrlicu, ponovite sve isto , samo sa zakačenim povocem. Neka nagrade uvek budu uz vas.

U šetnji, umesto da potežete psa i držite ga na kratkoj uzici, malo je otpustite. Ignorišite grizenje ili igranje s’ povodcem, a nagradite psa kada poslušno šeta. 

Izvor: https://www.rtl.hr/zivotistil/kucni-ljubimci/2998591/pitate-se-kako-nauciti-psa-na-povodac/

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd