Kako naučiti psa da zavoli igračke

Kako naučiti psa da zavoli igračke

Verovali ili ne, postoje psi koji nisu baš tako srećni (kao što možda mislilte) kada im date igračke da se igraju. Jednostavno, neki psi uopšte ne vide igračku kao razondu. No da li je to zaista tako? Da li ti psi ne vide u igračkama razonodu zato što smatraju da je igranje s’ njima dosadno ili zato što jednostavno ne razumju čemu ta igračka služi?

Kako naučiti psa da zavoli igračku?

Evo par saveta i konkretnih načina kako da psa naučite da voli i da razume čemu služe igračke:

1. Zamenite ono što Vaš pas obično voli da žvaće novom igračkom. Ako ima tendenciju da grize jastuke na vašem kauču, prenerazite ga zvukom visokog tona “ej”, pomerite ga sa kauča i stavite mu igračku u usta. Ovim zamenjujete ponašanje koje ne želite sa ponašanjem koje želite da podstaknete.

2. Uzbudite se. Zvuči dovoljno jednostavno, ali je važno napraviti veliku stvar i prirediti malu zabavu kada se vaš pas igra sa svojim igračkama.

3. Mazite ga po glavi i hvalite ga kad god uzme igračku.

4. Častite ga posalsticama. Ponekad Vašeg psa je potrebno malo podmititi kako bi se igrao sa svojim igračkama. Mnoge izdržljive igračke za pse napravljene su od gume, pružajući vam savršeno mesto za sakrivanje nekih poslastica. Naterajte ga da se potrudi da izvadi hranu iz gumene igračke, zaokupljajući ga i istovremeno učeći ga interakciji sa njima.

5. Igrajte se s’ njim. Pokažite mu kako igračke funkcionišu i šta sve može sa njima. Bacajte lopticu tako da što više odskakuje jer psi vole da jure sve što se pomera. Kad god vrati lopticu nagraite ga posalsticom. Isto tako i sa bilo kojom igračkom!

Konkretni saveti za učenje psa da zavoli igračke

Nabavite razne izdržljive igračke za pse. Svaki pas je drugačiji, ima različite preferencije i može različito da gleda na igračke. Na primer, neki pse vole samo igranje sa teniskim lopticama, dok neki više vole igračke u obliku kosti ili igračke koje ispuštaju zvukove. Ako je vaš pas motivisan hranom, zabavite ih tako što ćete im hranu poslužiti u igrački u kojoj može stati hrana. Napunite igračku hranom i na vrhu stavite malo putera od kikirikija. Naučiće da vole tu igračku i potrčaće po nju kad dođe vreme za večeru. Čak i ako imate veliku zalihu igračaka, ne moraju sve da budu stalno u dometu psa. Neka njihov um radi i podstaknite njihovu radoznalost rotirajući igračke svako veče. Pre nego što krenete u krevet, pokupite igračke sa kojima su se igrali taj dan i zamenite ih drugim igračkama. Na ovaj način će pas uvek voleti sve igračke i neće se zasititi istih.

Upozorenje! Pazite na sebe i psa dok se igra!

Pazite na prste dok se igrate sa svojim krznenim drugarom. Mogu vam nenamerno gricnuti ruku ako vam prsti stanu na put tokom igranja. Ako se ovo dogodi, nemojte vikati. Samo ih ostavite sa igračkom i odšetajte. Vikanje može uplašiti vašeg psa, navodeći ih da pomisle da da je igranje sa igračkama loše. Moraćete da započnete sa treningom od početka. Kada predstavljate novu igračku, u početku budite sigurni da nadgledate svog krznenog prijatelja. Ako je raskomadaju, mogli bi se zadaviti nekim malim komadima. Ukoliko se desi da je raskomadaju, odnesite polomljene komade ili igračke kojima nedostaju delovi.

Napravite profil svome psu na društvenoj mreži za vlasnike pasa:
http://www.kuckuc.rs

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd