Kako naučiti psa da ne laje na strance

Kako naučiti psa da ne laje na strance

Kako naučiti psa da ne laje na strance

Nema ničeg goreg od psa koji laje na svako novo lice koje im pređe put. Iako naši psi pokušavaju time da nas zaštite, ova navika može biti pomalo neugodna kada krenu da laju na sve što im je na vidiku. Pa kako naučiti svog psa da ne laje na strance? U ovom blogu ćemo zaroniti u osnove podučavanja vašeg psa kako da se brine o svojim manirima i pomoći ćemo vam da zauvek prekinete ovakvu pojavu!

Zašto psi laju na nepoznate osobe?

Kada pas laje na nepoznate ljude, obično postoji nekoliko mogućih faktora koji dovode do ovog ponašanja. Najčešći razlozi zbog kojih psi laju na nepoznate osobe uključuju:
Teritorijalnost: Ponekad se psi mogu osećati izuzetno zaštitnički prema svom domu i svojim vlasnicima. Psi mogu na nepoznate ljude gledati kao na pretnju njihovoj teritoriji, zbog čega laju na nepoznata lica. Ako vaš pas laje na druge samo kad se približe njihovom domu ili vam se približe u šetnji, verovatno teritorijalni.

Uzbuđenje: Ponekad su psi toliko obuzeti uzbuđenjem kad vide novo lice, da od uzbuđenja laju na neznance koji im se približavaju. Ako vaše štene laje na nepoznate ljude i pritom maše repom, vrlo je moguće da ih samo obuzme radost.

Nedostatak socijalizacije s ljudima: Ponekad psi laju na nepoznate ljude jer nisu navikli na njihovo prisustvo. Nesocijalizovani pas ima tendenciju da laje na nepoznate osobe.

Strah: Ponekad psi laju na nepoznate ljude ili životinje iz straha. Bilo da ih je strah zbog neke traume koji su preživeli ili jednostavno strah od nepoznatog.

Kako ga naučiti da prestane da laje na nepoznata lica?

Sada kada razumete moguće razloge zbog kojih vaš pas laje na nepoznate ljude, vreme je da vam predočimo različite metode obuke koje ovoj dosadnoj navici mogu stati na kraj.

Ignorisanje lošeg ponašanja

Prvo, važno je pomoći svom psu da shvati da neće biti nagrađen pažnjom kada laje i skače na nepoznate ljude. Ovu metodu možete vežbati tako što ćete pozvati prijatelja (po mogućstvu koji ne dolazi često kod vas) da se predstavlja kao stranac u vašem domu ili na mestu na kom vaš pas najiviše laje kada ugleda stranca. Uverite se da “stranac” zna da izbegava kontakt očima i pažnju kada pas laje i skače. Jednom kada se pas smiri i zaustavi loše ponašanje, “stranac” ga tada može nagraditi poslasticom. Jednom kada vašem psu bude ugodnije u tom procesu i počne se dobro ponašati prema nepoznatim ljudima, postarajte se da ga nagrađujete svaki put kad pozdravi stranca s’ poštovanjem.

Odvraćanje pažnje psu

Još jedan koristan način da sprečite svog psa da laje na nepoznatog čoveka je odvraćanje pažnje. Jednom kada vaš pas počne da laje, ometajte ga bukom. To možete učiniti zvrčkajući ključeve, pucketajući ili tapšanjem. Jednom kada vaš pas prestane da laje i steknete njegovu pažnju, recite mu da sedne i da ostane miran. Obavezno nagradite svog psa poslasticom svaki put kada uspete da mu odvratite pažnju i kada vas posluša.

Jednom kada je vaš pas naučio da ostane smiren i da se uzdrži od lajanja kada im se nepoznata osoba približi, vreme je da ga naučite kako da pristojno sede kako ih stranac pozdravi. Uradite to dok nepoznata osoba prilazi vama i psu. Kada osoba priđe, naredite psu da sedne. Ako ostane mirni i sedne po komandi, možete ga nagraditi poslasticom. Ako ne sedne, nemojte mu davati poslasticu. Ovu vežbu je najbolje raditi sa nepoznatom osobom za psa koji je u toku sa vašim trenutnim procesom obuke, tako da možete pratiti tempo svog psa sa jednom te istom osobom.

Baš kao i bilo koja druga naredba, učenje psa da ne laje na nepoznate osobe može potrajati. Najbolje je krenuti sa ovim vežbama čim pas pokaže ovakav manir.

Izvor: https://sitstay.com/blogs/good-dog-blog/how-to-teach-your-dog-to-not-bark-at-strangers

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd