Kako izmeriti psu IQ?

Kako izmeriti psu IQ?

Koliko je pametan Vaš pas? Jeste li nekada razmišljali o tome kako bi bilo super da znate koliko je inteligentan Vaš pas i šta psi njegove inteligencije sve mogu da nauče i urade?
Test inteligencije psa može Vam dati predstavu o njegovoj sposobnosti za obučavanje i rešavanje problema.

Iako IQ vašeg psa ne utiče na to koliko ga volite, za one koji žele da usvoje novog psa, rezultati testova inteligencije pasa mogu pomoći da ukažu na osobine temperamenta i treniranosti. Ovo ne samo da može pomoći potencijalnim vlasnicima pasa da odaberu psa koji će se dobro uklopiti u sredinu u kojoj žive, već će im takav test unapred reći šta da očekuju od svog novog ljubimca.

Pseća inteligencija

Pseća inteligencija dolazi u dve osnovne varijante. Postoji “instinktivna” inteligencija, koja je podgrupa inteligencije i predstavlja prirodnu sposobnost neke određene rase psa. Ova vrsta inteligencije čini terijere izrazito  dobrim u lovu na male životinje, bladhaunde izrazito dobre u pronalaženju stvari mirisom, a border kolije dobri u čuvanju i organizaciji ovaca.

Druga vrsta je “usvajačka” inteligencija, i ona predstavlja sposobnost psa da uči. Ona uključuje sposobnost pasa da uči da obavljanja određene zadatake, da nauči da se socijalizuje i mogućnost razumevanja jezika. Pas je možda u jednoj kategoriji inteligencije jači nego u drugoj.Ukoliko je pas slabiji u jednoj kategoriji nego u drugoj, to ne znači da nije pametan ili da je manje pametniji od nekog drugog psa. Kao što čovek koji može da svira Mocartov koncert na klaviru nije ni bolji ni gori od nekoga ko može izračunati kvadratni koren pi-a bez kalkulatora, pa tako ni pas koji je jači u usvajačkoj inteligenciji nije ni bolji ni gori od onog koji pokazuje više snage u kategoriji instinktivne inteligencije. Dakle, prilikom sprovođenja IQ testa na Vašem psu, imajte na umu da on može imati prirodne talente i veštine koje test ne uzima u obzir.

Evo nekoliko zadataka koji mogu da pomognu da odredite IQ Vašem psu

Prvi zadatak: Postavite veliki peškir ili ćebe preko glave vašeg psa. Ovaj zadatak će vam pružiti uvid u sposobnost vašeg psa da rešava probleme.
Bodovanje: Dajte svom psu tri boda ako shvati kako da se oslobodi za manje od petnaest sekundi, dva boda ako je potrebno petnaest do trideset sekundi, i jedan bod ako muje potrebno više od trideset sekundi.

Zadatak drugi: Stavite dve ili tri prazne kante ili šolje naopako u nizu. Dok vaše štene gleda, stavite poslasticu ispod jednog od kontejnera. Odvojite ga nekoliko sekundi pre nego što ste mu omogućili da traži poslasticu. Ovaj test će vam pomoći da utvrdite koliko dobro vaš pas može da uči i zadržava informacije.
Bodovanje: Dajte mu tri boda ako odmah krene ka posudi u kojoj je sakrivena poslastica, dva ako pogodi iz drugog puta i jedan bod ako pogodi iz trećeg puta.

Zadatak treći: Izvedite psa iz prostorije u kojoj najčešće boravi i zatim preuredite nameštaj. Ovaj zadatak je osmišljen da testira njegovo rezonovanje i spoznaju.
Bodovanje: Neka se vaš pas vrati u sobu. Ako krene pravo na svoje omiljeno mesto, dajte mu tri boda. Dajte mu dva boda ako mu treba kratko vreme da istraži pre nego što pronađe mesto. Ako odustane i izabere novo mesto, dajte mu jedan bod.

Zadatak četvrti: Ispod komada nameštaja (toliko nizak od poda da može samo šapa da se provuče) stavite poslasticu nadomak šape. Ovaj zadatak će testirati razmišljanje i rešavanje problema Vašeg psa.
Bodovanje: Dajte svom psu tri boda ako mu treba manje od jednog minuta da posegne za poslasticom koristeći samo šapu. Ako pokuša prvo da stavi glavu u prostor ili koristi nos i šape, dajte mu dva boda i jedan bod ako u potpunosti odustane.

Zadatak peti: U vreme kada obično ne vodite psa u šetnju, uzmite mu povodac dok ga gleda. Ovaj zadatak testira sposobnost vašeg psa da stvara i zadržava asocijacije.
Bodovanje: Dajte svom psu tri boda ako odmah dobije nagoveštaj i postane uzbuđen; dva boda ako treba da odete do vrata pre nego što on dobije poruku da je vreme da odete negde; i jedan bod ako izgleda kao da ne razume šta se dešava.

Ocenjivanje:
15 bodova – Vaš pas je genije
13-14 – Vaš pas nije Ajnštajn, ali je veoma pametan
9-12 – Nije da bi u školi bio vukovac, ali recimo vrlodobar đak
5-8 Možda biste trebali poraditi malo na svome psu, tj. možda bi trening poslušnosti pomogao
1-4 – Pa.. Nije da za maženje i ljubljenje treba mozak, zar ne?

Izvor: https://www.hillspet.com/dog-care/training/dog-intelligence-iq-test

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd