Kako hraniti štene?

Kako hraniti štene?

Tokom prvih nekoliko nedelja života, ono o čemu treba voditi računa kada pričamo o štenacima je hranjenje, grejanje i razvijanje socijalnih veština. U vecćini slučajeva, sve ovo pruža kuja koja se oštenila, tj. majka šteneta. Međutim, ako je štene pod vašom kontrolom jer je majka odbacila svoje štene ili ne može da proizvede dovoljno mleka, briga o štenetu zavisi od vas.

Kako da nahranim štene?

Majčino mleko je sve što je štenetu potrebno tokom prve četiri nedelje života. Ako brinete o psu kojeg ste našli na ulicu ili kojeg je majka odbacila, konsultujte se sa veterinarom za uputstva o pravilnom načinu hranjenja novorođenčadi, jer se nepravilnim postupanjem lako može naneti više štete nego koristi. Ukoliko je ovo slučaj, štene ćete morati da nahranite komercijalnim proizvodima koji zamenjuju majčino mleko. Obavezno obratite pažnju da je proizvod koji uzimate pogodan za štenad, jer kravlje mleko i drugi zamenjivači mleka mogu prouzrokovati dijareju.

Štenad hranite putem bočice ili špricem svakih nekoliko sati tokom prvih nekoliko nedelja.

Takođe, pobrinite se da štenad bude na toplom. Grejni jastuk ili flaša sa toplom vodom umotana u peškir će biti sasvim doboljna.

Koliko često štene treba da jede?

Štenad se uglavnom doji na svaka dva sata u prvoj nedelji života. Kako se razvijaju i rastu, intervali između hranjenja se povećavaju. Otprilike sa četiri nedelje štenad može početi da prelazi na čvrstu hranu. Prilikom prelaska na čvrstu hranu, visokokvalitetna suva hrana za štenad se može natopiti toplom vodom i adaptiranim mlekom za štence i pomešati do konzistencije kaše. Postepeno smanjujte količinu adaptirane zamene za mleko sve dok štenad ne napuni 7-8 nedelja kada može da pređe na potpuno suvu hranu. Posavetujte se sa svojim veterinarom o tačnoj količini hrane i za pomoć u stvaranju dugoročnog rasporeda hranjenja prilagođenog razvojnim potrebama štenaca jer sve to zavisi od rase psa, tj. koliko se očekuje da će pas narasti.

Koliko novorođeno štene treba da je teško?

Prosečna težina novorođenog šteneta zavisi od rase. Tokom prvih nedelja života, telesna težina šteneta može da se udvostruči ili čak utrostruči. Dobijanje 10 do 15% porođajne težine dnevno smatra se zdravim. Mladunci koji se u ovom ranom periodu ne udebljaju možda neće preživeti.

Raspored hranjenja psa

Novorođenče: na svaka 2 do 3 sata.
Sa 2 meseca: na svaka 3 do 4 sata.
Sa 4 do 6 meseci: na svakih 4 do 5 sati.
Odrasao pas: na svakih 8 ili 12 sati (dva – tri putaa dnevno u zavisnosti od rase)

Kada treba da pređem sa hrane za štenad na hranu za odrasle pse?

Kada štenad dostigne 90% očekivane težine, trebalo bi da pređe sa dijete za rast na onu koja je pogodna za održavanje. Male rase mogu da završe sa rastom između 9. i 12. meseca, dok za velike rase očekujte da će sa rastom završiti između 12 do 18 meseci.

Naravite profil psu na društvenoj mreži za vlasnike pasa: http://www.kuckuc.rs

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd