Kako dominirati nad psom

Kako dominirati nad psom

U divljini vukovi se oslanjaju na hijerarhiju. Tako je od pamtiveka. Hijerarhija je prilično jednostavna. Postoji jedan vođa, zvani alfa, i sledbenici. Alfa je najjači u čoporu . On donosi sve odluke za ostatak čopora. Kao rezultat, oni su i najcenjeniji. Oni prvi jedu, “govore” čoporu šta da rade i gde da idu.

Ovaj hijerarhijski način razmišljanja ne prestaje samo zato što je pas pripitomljen. To je instinktivna stvar. Ako u vašoj kući imate više pasa, možda ćete primetiti da jedan od njih ima komandu nad ostalim.

Bez obzira da li imate jednog psa ili više njih, u kući bi trebao biti samo jedan alfa. Alfa biste trebali biti Vi.

Vaša porodica je poput čopora. Važno je da postanete alfa. Ne samo da će ovo pomoći da se izbegne bilo kakvo agresivno ponašanje, već može da pomogne u treningu poslušnosti.

Mnogi ovakav stav mešaju sa nasiljem. To nije slučaj. Jednostavno je potrebno poštovanje i potvrđivanje vaše dominacije u svemu što radite. Postati alfa ne znači plašiti svog psa. Zapravo, vaš pas će verovatno biti skloniji da vam pokaže ljubav ukoliko shvati da ste vi gazda.

Evo nekoliko načina na koje možete potvrditi svoju dominaciju i postati vođa svog čopora…

Ponašajte se kao lider

Psi su lukava stvorenja. Oni deluju isključivo na govor tela. Stoga, ako ne pokažete fizičke karakteristike alfe, nikada to nećete biti u očima vašeg psa.

Ako se ne ponašaju u skladu sa vašom obukom, radite na njihvom ponašanju. Koristite snagu svog glasa da biste bili autoritativna figura u svom domu.

1. Uspostavite kontakt očima

Kontakt očima može biti neverovatno moćan, čak i za pse. Kada izdate naredbu, uvek biste trebali uspostaviti snažan kontakt očima. To pokazuje da ste ozbiljni u vezi sa svojom komandom i da vaš pas treba da sluša.

Verovali ili ne, kada pas nauči da ste vi alfa, čak i kada krene da uradi nešto što zna da ne bi smeo, dovoljno je da ga pogledate. Čim vas pogelda u oči znaće da ste ozbiljni i da mora da prekine sa datom radnjom. Vežbajte tako što ćete gledati psa u oči sve dok on ne skrene pogled.

2. Usvojite mentalitet „Alfa prvo“

Alfe su uvek na prvom mestu u čoporu. Važno je da taj isti mentalitet usvojite i u svom domu. Kada izađete u šetnju, vodite računa da prvi izađete. Tokom šetnje, trebalo bi da hodate napred. Vaš pas mora biti pored vas ili iza vas.

Kada ste kod kuće i spremate se za večeru, prvo treba da jedete vi, a onda pas. Naučite ga da ne sme da cvili, skače i da moli za hranom. Moraju da nauče da su vaše potrebe na prvom mestu.

Iako ove male male promene vama možda ne izgledaju kao da mogu da promene stvari, u očima vašeg psa imaju veliki značaj.

3. Kontrolišite sve resurse

Jedan od najefikasnijih načina da potvrdite svoju dominaciju je kontrola svih resursa vašeg psa. U divljini je često Alfa taj koji vodi lov. Oni su direktno odgovorni za to da se čopor hrani. Isto bi trebalo da važi i kod kuće.

Vaš pas nikada ne bi trebao imati pristup poslasticama ili hrani bez vas. Kada je vreme za večeru, vaš pas mora da čeka da servirate hranu. Nikako mu nemojte dozvoliti da krane da jede pre nego što spustite činiju i date mu do znanja da sada sme da navali.

Kao što smo ranije pomenuli, prvo vi morate da jedete. Tek nakon što ste vi večerali, naterajte ga da sedne dok ne postavite njemu hranu. Odložite posudu i pustite psa da sačeka pre nego što im date znak da može da počne da jede.

Isto se odnosi i na igračke . Iako se može činiti okrutnim lišiti svog psa igračaka, to je odličan način da potvrdite svoju dominaciju. Umesto da igračke ostavljate vani u svako doba dana, držite ih zaključane. Izvadite ih kad se vaš pas ponaša prikladno. Ako počne da se ponaša onako kako vi to ne želite, uzmite igračke i vratite ih. Shvatiće šta je uradio i ovime ćete pokazati da ste ozbiljni i da ste alfa.

4. Zaštitite svoj lični prostor

Ovaj savet se često teško “prima” kod vlasnika pasa. Iako mnogi vole deliti krevete sa psima, to nije dobra ideja ako pokušavate da uspostavite svoju dominaciju. Vaš privatni prostor treba da bude vaš i samo vaš. Iako je sjajno maziti se uz svog psa, to bi trebalo raditi na mestu na kojem ne spavate.

Dopuštanje psu da spava sa vama u krevetu čini vaš autoritet malo mutnijim. Vidite, alfa uvek ima najbolje mesto za spavanje. Svi ostali u čoporu se pribijaju jedno uz drugo kako bi se ugrejali.

5. Budite dosledni pravilima

Alfe nisu samo vođe, već su i glas razuma. Oni postavljaju pravila i vrše korekcije po potrebi. Jedan od najvećih problema s’ kojim se vlasnici suočavaju u pogledu obuke je da kada pas pogreši vlasnici ne vrše korekciju tog ponašanja. Trenutak kada se ne pozabavite “prekršajima” vašeg psa je trenutak kada mu dajete šansu da ospori vaš autoritet.

Morate biti dosledni. Ako rešite da vašem psu nije dozvoljeno da uđe u određeni deo vašeg doma, ovo pravilo treba da se pridržava tokom celog života.

Ako psa strogo upozorite kada moli za hranu, to biste trebali činiti svaki put kad to učini.

Štaviše, obuka bi trebalo da traje čak i nakon njihovog sazrevanja. Mnogi vlasnici misle da nakon što pas dobije osnove, mogu prestati da ih podučavaju novim stvarima.

Vaš pas je pametan. On će se suočavati sa novim izazovima i iskušenjima čitavog života, te ćete morati ići u korak sa tehnikama treninga i pružati im smernice sve do zrelih godina.

6. Ispravite loše ponašanje

Ovo je možda najbitniji deo ukoliko želite steći dominaciju nad psom. Može doći trenutak kada vaš pas osporava vaš autoritet. Ovo je sasvim prirodno. Ako pas u svojoj alfi primeti znakove slabosti, možda će ih izazvati da postanu nova alfa.

Ponekad je loše ponašanje jednostavno testiranje granice. Kakav god da je slučaj, loše ponašanje se mora otkloniti, Ovo je naročito neophodno ako problem uključuje agresivno ponašanje poput režanja ili grizenja.

Trebali biste biti čvrsti, a opet pošteni . Ponovo, dranje ili udaranje nije rešenje i nikako to nemojte raditi! U stvari, to može više štetiti vašem alfa statusu nego koristiti.

Najbolji način da se pozabavite lošim ponašanjem je da strogo upozorite svog psa. Komande poput “Ne!” Ili “Stani!” su obično više nego dovoljni da se poruka prenese.

7. Naučite psa da zaradi

Pre nego što ikada date svom psu poslasticu, igračku ili poseban dodatak, naterajte ga da to i zaradi. Vaš pas mora naučiti da nagrade dolaze ako sledite naredbu. Ako svom psu dajete poslastice bez ikakvog razloga, neće imati zbog čega da vas slušaju.

Zaključak

Postati Alfa važan je deo vlasništva nad psom. Iako se ovi saveti u početku mogu činiti pomalo grubi, zapravo se radi o tome da postanete snažni vođa. Mnogi ljudi rade te stvari, a da ni ne slute da se uspostavljaju kao Alfa. Utvrđujući svoju dominaciju, vaš pas će naučiti da se lepo ponaša i da bude vaš verni pratioc korz život koji će raditi sve što mu se kaže.

Napravite nalog svome psu na prvoj društvenoj mreži za vlasnike pasa:
http://www.kuckuc.rs

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd