Kako da pripitomite štene?

Kako da pripitomite štene?

Donošenje šteneta kući je uzbudljivo iskustvo, no ipak može biti i neverovatno stresan. Štenci vole da nekontrolirano trče naokolo, posebno kada se navikavaju na svoj novi dom. Takođe se mogu ponašati agresivno prema vama ili drugim ljudima. U današnjem blogu Vam otkrivamo kako da ga pripitomite i kako da on postane primeran član Vašeg domaćinstva.

Naučite psa samokontroli

Štenci moraju naučiti da će dobiti ono što žele tek kada Vas poslušaju i ponašaju se na odgovarajući način. Počnite sa vežbom gde će Vaš ljubimac samo da Vas gleda pre nego što zatraži slatkiš ili zatraži da ga pustite iz boksa u kome ga držite (ukoliko ga držite u boksu). Vremenom, uz ovu vežbu treba da uključite i druge komande. Svaki put kada Vaše štene poželi hranu ili igračku, naredite mu najpre da sedne i da Vas gleda. Ovo će pomoći Vašem štenetu da shvati da ste Vi gazda i da Vi postavljate pravila u domaćinstvu. Naravno, potrebno Vam je puno poslastica u vidu nagrada koje ćete koristiti tokom ovog treninga.

Budite dominantni

Kada svoje štene podučavate ovim komandama, morate da uspostavite prevlast. Počnite sa učenjem Vašeg psa da ne sme da Vas vuče tokom šetnje. Takođe ne smete dozvoliti da štene prođe kroz vrata kada ga izvodite u šetnju pre nego što Vi to učinite. Ako Vaš pas skače na Vas ili pokazuje neko drugo divlje ponašanje, uzmite poslasticu i recite mu da sedne. Dajte mu poslasticu kad se pokorava, ali ignorišite ga ako ponovo počne da pokazuje dominaciju. Na kraju će Vaše štene shvatiti da dobija više pohvale i pažnje kada Vas sluša.

Igrajte se sa svojim psom

Čak iako nemate vremena za dugu igru tegljača ili bacanja loptica i ostalih stvari, trebali biste osigurati da Vaše štene dobije dovoljno vežbe tokom dana. Štenci se često ponašaju divlje i neprimereno jer moraju da potroše višak energije. U idealnom slučaju, trebali biste šetati psa svakog dana najmanje 30 minuta. Veće i energičnije rase mogu zahtevati još više vremena napolju i i vše aktivnosti.

Socijalizujte svog psa

Ako se Vaše štene ponaša agresivno prema svima, vrlo je moguće da se jednostavno plaši “nepoznatog” sveta oko sebe. Izlaganjem njemu novim stvarima i zvucima u ranoj dobi može mu pomoći da nauči kako da se izbori sa nepoznatim svetom oko sebe. Kada štene ima između osam i 16 nedelja, odvedite ga na nove ili glasne lokacije i upoznajte ga sa različitim ljudima i životinjama. Tako će jedino naučiti da nema razloga za strah. Uz pravilan trening, neposlušna štenad se može ukrotiti u mirne kućne ljubimce.

Izvor: https://www.fitbark.com/blog/tips-for-taming-your-wild-puppy/

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd