Kako brinuti o starijim psima?

Kako brinuti o starijim psima?

Možda mnogi od nas ne razmišljaju o starosti pasa kada reše da kupe ili udome psa. Starost kod pasa je ista kao i starost kod ljudi i tu nema dileme. I kod jednih i kod drugih starost donosi sa sobom zdravstvene probleme i teška stanja. U ovom blogu ćemo objasniti šta kada Vaš pas zbog starosti izgubi apetit, pati od artritisa ili sindroma kognitivne disfunkcije, dijabetesa, ili ima probleme sa zubima.

Gubitak apetita

Kod starijih pasa se često primećuje da manje jedu. To se dešava iz razloga jer ih bole zubi ili zbog smanjenja osećaja mirisa – koji je povezan sa osećajem za ukus. Nakupljanje zubnog kamenca na zubima može prouzrokovati bol, pa razmislite o tome da psa odvedete na čišćenje zuba ako primetite puno “smeđe” nakupine na zubnoj gleđi. Ukoliko je to glavni problem zašto pas manje jede, verujte da će posle tretmana čišćenja jesti približno kao u svojim mlađim danima! Ukoliko kamenac nije problem, pokušajte da hranu zagrejete u mikrotalasnoj pećnici pre nego što mu poslužite istu. Toplina povećava osećaj za miris, što će mu pomoći da shvati da se ispred njega nalazi ukusan obrok. Ne zaboravite da proverite da li je hrana pregrejana kako biste izbegli da pas izgori jezik. Ukoliko ova rešenja ne pomognu i pas i dalje ne jede i gubi kilograme, obratite se veterinaru.

Lekovi za artritis

Vaš veterinar može da propiše psu terapiju u vidu nesteroidnih protivupalnih lekova (NSAID) za ublažavanje bola i upale. Ovi lekovi su slični ibuprofenu ili acetaminofenu samo što su specijalno formulisani za pse. U stvari, ibuprofen ili drugi NSAID koji Vi koristite mogu biti toksični za Vašeg psa, zato mu nikada nemojte davati tako nešto bez prethodne konsultacije sa Vašim veterinarom. Pseći NSAID su uglavnom sigurni, ali mogu imati nuspojave – povraćanje, proliv i oštećenje jetre ili bubrega – a neki psi (posebno labradori) su na njih vrlo osetljivi. Vaš veterinar će možda morati da prilagodi dozu ili proba neki drugi lek ako Vaš pas razvije ove tegobe, a verovatno će mu biti potreban periodična analiza krvi kako bi proverio vrednosti jetre i bubrega pre nego što obnovi recept.

Drugi način za ublažavanje simptoma artritisa

Ako imate malog psa, držite ga podalje od visokog nameštaja! Ovo pomaže u sprečavanju kumulativnog oštećenja zglobova. Održavajte težinu Vašem psu da biste umanjili pritisak na zglobovima. Ukoliko je Vaš pas već razvio artritis, razmislite o tome da svom psu obezbedite krevet koji ima grejače. Toplota je jedan od najboljih načina za ublažavanje bolova u zglobovima.

Senilnost kod pasa

Formalnije poznat kao sindrom kognitivne disfunkcije (CDS), senilnost se može opisati kao starosni mentalni pad koji nije uzrokovan gubitkom sluha ili vida, zatajenjem organa ili rakom. Psi koji su senilni obično to pokazuju lutajući bez cilja, ponašajući se zbunjeno ili dezorijentirano, zureći u prostor, menjajući svoje aktivnosti ili navike spavanja… Psi mogu pokazivati znakove CDS-a već sa osam godina.


Ako mislite da vaš pas ima CDS, nemojte pretpostaviti da se ništa ne može učiniti. Odvedite ga veterinaru na definitivnu dijagnozu, prvo da biste isključili zdravstvene probleme koji mogu oponašati CDS. Oni uključuju bolest bubrega, štitne žlezde ili nadbubrežne žlezde. Zatim pitajte svog veterinara o lekovima koji mogu pomoći. Možda ćete hteti da dodate holin u ishrani Vašeg za psa, za koji se veruje da pomaže u poboljšanju mentalnog stanja.

Bolesti zuba kod pasa

Većina starijih pasa razvije određeni nivo zubnih bolesti, a posebno ako su ti psi “toy” pasmine koje imaju puno zuba u vilici.
Zubne bolesti su međutim, jedan od najlakših problema koje se mogu sprečiti – svakodnevnim četkanjem zuba psa. Ako Vam treba više od ovoga kako bismo Vas podstakli da četkakte psu zube, evo jedne informacije za Vas. Dobro zdravlje zuba je povezano sa ukupnim zdravljem. Kada se zubna bolest ne leči, usta postaju plodno tlo za bakterije, koje potom ulaze u krvotok i idu celim telom. Neki psi generalno imaju lošije zube od ostalih rasa i razviće kamenac bez obzira koliko ih četkali. Naša preporuka je da ih jednom godišnje vodite na čišćenje kamenca kako biste im sačuvali oralno zdravlje.

Diabetes kod pasa

Diabetes je čest problem kod starijih pasa, posebno ako imaju problem sa prekomernom težinom ili imaju genetsku predispoziciju za ovu bolest, kao što je to slučaj kod nekih rasa. Diabetes je poremećaj pankreasa i razvija se kada pankreas ne proizvodi uopšte ili ne proizvodi dovoljno insulina – supstanca koju telo koristi da bi ubacio glukozu ili šećer iz krvi u ćelije. Kada se to dogodi, nivo glukoze se povećava u krvi umesto da se koristi za energiju.

Bolesti bubrega kod pasa

Bolest bubrega je jedan od najčešćih problema kod starih pasa. Kako bubrezi prestaju da rade, oni postaju manje efikasni u uklanjanju toksina iz tela putem urina. Jasno je da nije dobro da u organizmu ostanu toksini. Do nedavno nije bilo moguće identifikovati problem sve dok 75 odsto funkcije bubrega nije uništeno. Danas, međutim, novi skrining test omogućava veterinarima da identifikuju bolest bubrega u ranim fazama, kada je još uvek moguće “dovesti ga u red” posebnom dijetom sa malo proteina koja neće preopterećivati bubrege. Vaš pas može živeti znatno duže ako se bolest bubrega uhvati i leči rano – još jedan dobar razlog za redovne preglede.

Neka Vašem psu bude ugodno

Kada primetite da Vaš pas postaje malo ukočen i da ga polako stižu godine, preduzmite korake koji će mu pomoći da se on oseća ugodno. Evo nekoliko načina za to:

  • Postavite meku posteljinu na njegova omiljena mesta kako bi uvek imao udoban prostor za odmor.
  • Nabavite krevet sa grejačima; toplota će umiriti stare kosti i bolne zglobove.
  • Ne dozvoljavajte mu da skače sa visokog nameštaja.
  • Ugradite otvor na vratima kako bi mogao izllaziti kad god mu je to potrebno ili ako niste u mogućnosti da to uradite, izvodite ga češće.

Izvor: https://www.fitbark.com/blog/how-to-take-care-of-aged-dogs/

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd