Đardioza kod pasa

Đardioza kod pasa

Đardioza kod pasa

Giardia je parazit koji može da živi u crevima sisara, ptica i vodozemaca. Postoji mnogo podvrsta giardije koje ciljaju određenu grupu životinja, ali sve podvrste imaju isti životni ciklus i način prenosa. Životni ciklus ovog parazita čine dve faze: zreli paraziti i ciste. Zreli paraziti žive u tankom crevu gde se množe i na kraju postaju ciste. Ciste su zarazna faza i izbacuju se putem izmeta u spoljašnju sredinu gde mogu preživeti nekoliko nedelja (pa čak i do 2 godine u nekim slučajevima), gde postoji rizik da ih druga životinja proguta i da se opet ponovi ciklus. Vaš pas bi mogao biti taj domaćin koji pije vodu ili jede nešto što je zagađeno izmetom i ovim cistama. Jednom kada se parazit nađe u crevima Vašeg psa, on ga može širiti čak i ako ne pokazuje nikakve znake bolesti ili infekcije. Ovo je posebno zabrinjavajuće ako u svom domaćinstvu imate više od jednog kućnog ljubimca. Prenos sa pasa na mačke je moguć, ali malo verovatan, dok je prenos sa psa na psa prilično čest.

Ne pokazuju svi psi simptome ovog parazita, ali ukoliko dođe do simptoma, to može biti neprijatno. Najčešći simptom je dijareja. To je zbog činjenice da parazit inhibira sposobnost Vašeg psa da pravilno apsorbuje hranljive materije, vodu i elektrolite. Dijareja može biti povremena ili kontinuirana, a neuspeh u dijagnozi i lečenju bolesti može dovesti do ozbiljnog gubitka težine, a u ekstremnim slučajevima i potencijalne smrti. Zajedno sa dijarejom i gubitkom težine, možete videti povraćanje, dehidraciju i loš izgled dlake. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, nazovite svog veterinara. Da bi dijagnostikovao đardiozu, vaš veterinar može sam da sprovede fekalne dijagnostičke testove ili će uzorak možda morati da se pošalje u referentnu laboratoriju. Lekovi koji se često koriste za lečenje uključuju Fenbendazol i Metronidazol. Dodatni tretman može biti potreban ako su prisutni teška dijareja ili dehidracija. Sve zaražene kućne ljubimce treba ponovo testirati 2-4 nedelje nakon završetka lečenja.

Iako možda nećemo moći da kontrolišemo svaki aspekt psećeg okruženja, neke stvari možemo učiniti da sprečimo pojavu đardioze kod pasa. Uvek se pobrinite da vaš pas ima čistu vodu, smanjujući verovatnoću da je voda zaražena. Pokušajte da svog psa ne dovodite na mesta gde ima velike količine psećeg izmeta, jer će to ograničiti mogućnost izlaganja. Nažalost, preventivne mere protiv buva i krpelja ne štite psa od ovog parazita. Pranje ruku takođe smanjuje rzik da vi prenesete svom psu giardiju.

Izvor:https://www.stevestonvethospital.com/pet-health-blog/2020/9/16/giardia

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd