Displazija kukova kod pasa

Displazija kukova kod pasa

Psi najveći deo svog života uživaju u jednostavnim stvarima kao što su trčanje za loptom ili igranje sa njihovom omiljenom igračkom. A onda, kod nekih pasa se dijagnostikuje displazija kukova koja im otežava da te svakodnevne radosti obavljaju.

Šta je to displazija kukova kod pasa?

Displazija kukova kod pasa je razvojna anomalija, koja za posledicu stvara neku od sekundarnih promena, kao što su, na primer, artritis ili artroza, javljanje hroničnog bola i hromosti.

Zdravi kukovi (levo) i displazija kukova (desno)

Ako pogledate kuk, videćete da je kuk sačinjen od glave butne kosti i da kažemo otovora gde glava butne kosti ulazi (acetabulum). Glava butne kosti je lopta. Otvor na karličnoj kosti (acetabulum) je utičnica. Kada lopta ne stane čvrsto u utičnicu, počinju nastajati oštećenja. Kosti se strugaju iz razloga što glava butne kosti nije pričvršćena za acetabulum pa se iz tog razloga i hrskavica troši.


Displazija kukova se obično ne vidi odmah. Psi instinktivno kriju bol, tako da je verovatno neće pokazati dok se ne pojavi bol koju ne mogu da sakriju. Razmislite o tome. U divljini životinje koje nisu pogodne da prežive, zaostaju i umiru. Životinja instinktivno sakriva bol što je duže moguće kako bi što duže preživela.


Displazija kukova se uglavnom otkriva tek nakon što Vaš pas pokaže bol, a tada je hrskavica istrošena i mišići su napeti. U teškim slučajevima displazije kukova, psi mogu imati smanjenu pokretljivost, artritis u zglobovima i stepen hromosti uglavnom na zadnjim nogama.

Razlog nastanka displazije kukova kod pasa

Važno je napomenuti da displazija kukova kod Vašeg psa nije Vaša greška. Displazija kuka je genetska i za mnoge pse to je samo pitanje starosti i vremena. Displazija kuka se takođe češće javlja kod većih pasmina zbog brzine njihovog rasta i uticaja težine. Nisu sve rase pasa sklone displaziji kukova, ali oni psi kojima se javi ovo stanje, mogu doživeti veliku bol u trenutku kad se ispolje simptomi.

Simptomi displazije kukova kod pasa

Ako niste sigurni da li Vaš pas ima displaziju kukova, najbolje je da se konsultujete sa veterinarom kako bi se postavila dijagnoza, ali najčešći simptomi uključuju sledeće:

  • Nivo aktivnosti se smanjio: Psi sa displazijom kukova koji su nekada bili aktivni mogu se činiti preumornim da bi ustali. Verovatno ćete primetiti značajno smanjenje nivoa aktivnosti tokom vremena. Vaš pas možda više spava i ima manje nagona da radi stvari koje je pre voleo da radi.
  • Stepeništa su postala ozbiljan problem: Ovo je jedna od glavnih “žalbi” kada vlasnik psa dovede svog ljubimca u ordinaciju veterinara. Upala može prouzrokovati smanjeni opseg pokreta. Takođe možete primetiti neodlučnost vašeg psa ili nedostatak sposobnosti da skoči u auto ili uskoči u svoj krevet.
  • Slabost zadnjih nogu: U zavisnosti od stepena displazije kukova možete primetiti da pas “vuče” zadnje noge. Vremenom, istrošenje kostiju koje se trljaju jedna o drugu mogu dovesti do toga da glava femura i acetabulum (otvor gde glava femura formira kuk sa karlicom) Vašeg psa bude upaljen i bolan.
  • Problemi sa podizanjem: Možda ćete primetiti da Vaš pas ne ustaje više onako živahno i žustro kao nekad već da mu treba neko vreme da stane na noge.

Konvencionalno lečenje

Najverovatnije, Vaš veterinar će preporučiti neke od nesterodinih protivupalnih lekova kako bi smanjio upalu kuka, ali na žalost ti lekovi nose sa sobom i neželjena dejstva. Kod nekih pasa ovi lekovi mogu naneti više štete nego koristi. Psi koji koriste ove lekeove mogu imati simptome koje uključuju: povraćanje, nedostatak apetita, depresiju, čir na želucu, proliv, probleme sa bubregom i / ili probleme sa jetrom.

Alternativno lečenje: Glukozamin, hondroitin i kanabiol kao opcije

Hondroitin i glukozamin su odlični za pomoć kod upale. Što se tiče kanabiola, ono je najpreporučljivije sredstvo kada pričamo o upali kuka kod pasa. Ima jako antiinflamatorno dejstvo i nema neželjenih efekata. Kanabiol je takođe odličan kod ublažavanja bola. Kanabis se koristi kao efikasan analgetik koji datira hiljadama godina.

Da li je Vaš pas imao iskustva sa ovim problemom i kako ste to rešili?

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd