Da li Vaš pas pati od urinarne infekcije?

Da li Vaš pas pati od urinarne infekcije?

Da li ste ikada imali urinarnu infekciju? Svako ko je upoznat sa ovim neprijatnim i žustrim osećajem mokrenja, zna koliko je to bolno i neprijatno. Kod ljudi je to lako rešivo. Nazovemo svog lekara, opišemo svoje simptome, on nam propiše antibiotike i to je kraj.
Sa psima nije tako jednostavno. Infekcije mokraćnih puteva i kamenje u mokraćnom traktu su učestaliji kod pasa nego kod ljudi. Budući da ova stanja mogu biti bolna, važno je znati na šta treba obratiti pažnju kod pasa.


Simptomi urinarne infekcije

Kad psi dobiju urinarnu infekciju, naprežu se prilikom mokrenja, može im biti bolno mokrenje, a mogu imati i krv u urinu. Možda i ne znate da u urinu Vašeg psa ima krvi osim ako na tepihu ne vidite ružičastu mrlju gde je mokrio. Takođe može se desiti da normalno raspoložen pas zaviruje blizu vrata i odjedanput stvara veliku količinu urina. Vi najbolje poznajte svog psa, tako da obratite pažnju na čudna ponašanja tokom moktrenja kao što su naprezanje, velike iznenadne količine ili pak da psu treba više vremena da mokri nego inače. Odvedite svog psa veterinaru ako primetite sledeće znakove:

  • Učestalo mokrenje
  • Krv u mokraći
  • Uriniranje u kapljicama
  • Cviljenje tokom mokrenja
  • Naprezanje tokom mokrenja
  • Često ili opsesivno lizanje genitalnog područja

Uzorak urina

Da bi se psu postavila dijagnoza, Vaš veterinar će morati da pošalje uzorak urina na analizu i prisustvo belih krvnih zrnaca koje signaliziraju infekciju, ili kristala, koji ukazuju na to da pas može imati kamenje u mokraćnom kanalu. Nakon toga uzorak se odnosi na urinokulturu gde se ustanovljava da li bakterija pravi problem, koja je bakterija i na koje antibiotike reaguje. Obično je potrebno nekoliko dana da se dobiju rezultati urinokulture.
Zbog rizika od rezistencije bakterija na određene antibiotike, ne želimo da propisujemo bilo koje antibiotike osim one na koje je ta bakterija senzitivna.


Koje su rase predisponirane za nastanak kamena u bubregu?

Psi mogu razviti nekoliko vrsta kamnja u mokraćnim putevima. Obično vidimo kamenje struvita i kamenje kalcijum oksalata. Bilo koji pas može imati kamen u mokraćnim putevima, ali male pasmine poput ši-cua, lasa apso, jorkširskih terijera, patuljastih šnaucera i kovrdžavih terijera su više predisponirane za ovaj problem od drugih pasa.


Dijagnostika kod kamena u bubregu

Ako sumnjamo na kamenje u mokraćnoj bešici, uzorak krvi i radiografija nam mogu pomoći da postavimo dijagnozu. Ponekad je, međutim, kamenje teško pronaći. Tada koristimo sofisticiranije dijagnostičke metode, poput ultrazvuka ili cistoskopije, koje nam omogućavaju da pogledamo regiju oko uretre i mokraćnoe bešike. Postavljanje tačne dijagnoze je važno kako se ne bi javile i druge komplikacije koje mogu životno ugroziti psa.


Lečenje i prevencija

Jednom kada postavimo dijagnozu, možemo propisati određene antibiotike u slučaju infekcije ili preporučiti posebnu dijetu za rastvaranje kamenja. Ponekad je potrebno uraditi i jedno i drugo. Na primer, struvitni kamen se obično rastopi odgovarajućom ishranom, a za lečenje prateće infekcije mokraćnih puteva potrebni su antibiotici.
Možete li učiniti nešto da sprečite urinarne infekcije ili kamenje kod psa? Unošenje više vode nikada nije na odmet! Ponekad nutritivni lekovi mogu biti korisni dodaci kod lečenja urinarnih infekcija.

Da li se Vaš pas susreo sa ovim problemom nekada? Napišite nam Vaša iskustva i kako ste prošli kroz taj period.

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd