Da li pas sme da jede sladoled?

Da li pas sme da jede sladoled?

Internet je prezatrpan slatkim fotografijama pasa koji dele sladoled sa svojim vlasnicima. Možda ste u nekom trenutku psu dali da lizne Vaš sladoled, ali da li je sladoled bezbedna poslastica za pse? Da skratimo priču, DA, sladoled jeste bezbedna poslastica ukoliko se daje povremeno, ali pre nego što se odlučite da psu kupite sladoled, morate znati neke stvari kako sladoled ne bi bio razlog za probleme koje se mogu javiti kod pasa.

Kada ne biste trebali dati psu sladoled

Iako bi neki ukusi sladoleda, poput vanile trebali biti u redu za većinu pasa, postoje neke situacije kada sladoled ne smemo davati našim ljubimcima. Predstavljamo Vam 3 situacije kada ne treba psu dati sladoled.

1) Vaš pas je intolerantan na laktozu

Kako bi pravilno vario hranu, Vašem psu su potrebni probavni enzimi. Oni razgrađuju hranu i pomažu organizmu Vašeg psa da apsorbuje hranljive materije. Sladoled se pravi od mleka, što znači da sadrži laktozu (mlečni šećer). Da bi razgradio laktozu na jednostavne šećere, Vašem psu je potreban enzim za varenje – laktaza. Psi proizvode lakazu, ali baš kao i kod nekih ljudi, nije uvek dovoljno da laktaza razloži laktozu, a to može izazvati netoleranciju koja dovodi do probavnog poremećaja i simptoma poput: proliva, zatvora, gasova, krvarenja, mučnine, grčeva.
Akoprvi put dajete psu neki mlečni proizvod obratite pažnju na pojavu ovih simptoma jer može biti da vam je pas intolerantan na laktozu, te ne smete mu davati mlečne proizvode.

2) Sladoled ima opasne sastojke

Neki sastojci sladoleda su vrlo opasni za Vašeg psa, posebno čokoladni sladoled ili proizvodi sa čokoladnim komadićima. Ako Vaš pas dobije toksičnu dozu čokolade, to bi moglo dovesti do: povraćanja, proliva, drhtaja mišića, hiperaktivnosti, srčane aritmije, otkazivanja srca i smrti. Čokolada nije jedini ukus koji psa može učiniti bolesnim. Sladoled sa ukusom kafe sadrži kofein, a previše kofeina može dovesti do simptoma poput toksičnosti za čokoladu. Takođe želite da pazite na proizvode koji sadrže određene orahe (poput makadamije) ili grožđice (suvo grožđe). Oni su takođe su otrovni za pse.

3) Vaš pas ne sme da unosi slatkiše

Dakle … sigurni ste da Vaš pas nije osetljiv na laktozu i izabrali ste aromu sladoleda koja ne sadrži nikakve opasne sastojke. Postoji još jedan razlog zbog kojeg ćete možda odlučiti da ne delite sladoled sa svojim psom, a to je šećer. Iako sladoled može biti sigurna poslastica, želite da pazite koliko dajete svom psu. Previše šećera u ishrani vašeg psa može dovesti do toga da dobije na težini, a može dovesti i do zdravstvenih problema poput: bolesti zuba, metaboličkih bolesti i dijabetesa.

Veštački zaslađivači

Iako Vam se možda čini kao dobra ideja da kupite sladoled bez šećera, nekad to može doneti više problema nego korist jer ako nema šećera mora imati zaslađivača u sladoledu. Neki zaslađivači mogu biti opasni za pse. Na primer zaslađivač – ksilitol. Ksilitol je vrlo toksičan za pse. Kada psi jedu ksilitol, on se vrlo brzo apsorbuje u njihov krvotok. To uzrokuje brzo oslobađanje insulina koji smanjuje nivo šećera u krvi. To može dovesti do hipoglikemije i to može biti opasno po život. Imajte to na umu!

Da li dajete psu da jede sladoled i koliko često? Pišite nam u komentaru!

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd