Da li se psi i mačke zaista ne   vole?

Da li se psi i mačke zaista ne vole?

Mačke i psi po prirodi nisu neprijatelji, ali postoji nekoliko razlika u ponašanju zbog kojih može doći do nesporazuma između pasa i mačaka.

Lovački instinkt koji se nalazi u psima je jedan od razloga zašto psi vole da jure sve što se kreće, pa tako i mačke. Ovaj instinkt je razlog zašto psi vole da jure pokretne predmete, bilo da je to lopta, veverica ili mačka. Psi uživaju u jurnjanju mačaka, ne zato što mrze mačke, već zato što brza mačka pokreće snažan, prirodni instinkt da se juri plen koji trči.

Mačke i psi takođe različito komuniciraju. Primera radi, mahanje repom kod zlatnog retrivera ukazuje na razigranost, međutim, mahanje repom kod mačaka obično je znak da mački nešto nije po volji. Psi koji pogrešno protumače ove signale i misle da mahanje repom kod mačaka znači razigramost, često “dobiju po nosu”.

Uprkos tim razlikama, mnoge mačke i psi nauče da žive u harmoniji i čak razvijaju prijateljske odnose – što ih na kraju dovodi do toga i da se igraju zajedno i da spavaju jedno pored drugog. Rana socijalizacija mačića i štenaca je jedini način da prevaziđu sumnje i da postanu prijatelji. U situacijama kada mačka ili pas nisu naučeni da žive jedno sa drugim, obuka može pomoći. Podučavanje Vašeg psa osnovnim naredbama kao što su “sedi” i “stani” je način da se mačke osećaju ugodnije, ali imajte na umu da velike i snažne rase pasa mogu da povrede mačke, pa držite psa na povodcu sve dok niste 100% sigurni da mogu da priđu jedno drugome.

Izvor: https://www.companionanimalpsychology.com/2012/06/cats-and-dogs.html

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd