Da li psi smeju da jedu banane?

Da li psi smeju da jedu banane?

Postoji dosta voća i povrća koje biste trebali uključiti u ishranu psa. No u isto vreme, neki od njih (poput grožđa) mogu biti štetni za zdravlje Vašeg ljubimca.

6 razloga da pasa hranite bananom

Banane pružaju psima iste zdravstvene benefite kao i ljudima.

 • Banane povoljno utiču na krvni pritisak.
  Banane su bogate kalijumom i vitaminom B6. Ova dva hranjiva sastojka pomažu u regulisanju protoka krvi Vašeg psa.
  Niži krvni pritisak se izjednačava sa zdravijom funkcijom srca.
 • Banane jačaju mišiće Vašeg psa.
  Banane su pune magnezijuma, koji igra veliku ulogu u održavanju mišića. Za aktivneije pse, ovo je jedan od načina da se osiguraju snažni mišići.
 • Banane mogu povećati snagu kostiju Vašeg psa.
  Kalijum u banani može smanjiti gubitak kalcijuma iz kostiju. U međuvremenu, magnezijum može podstaći zdrav rast kostiju.
 • Banane poboljšavaju moždanu funkciju psa.
  Banane pomažu da Vaš pas ostane fokusiran i oštrog uma. Uporedo sa jačanjem zdravlja srca, vitamin B6 utiče povoljno na kognitivne sposobnosti.
 • Banane jačaju imunitet Vašeg psa.
  Dodavanjem banana u ishranu psa, povećavate otpor psana određene bolesti. Banane sadrže vitamin C, antioksidans koji pomaže psima da se izleče.
 • Banane poboljšavaju probavu kod pasa.
  Banana u proseku ima 2,6 grama dijetalnih vlakana. Banane su prebiotik koji pomažu u ishrani dobrih bakterija u crevima.

Loša strana banana

Banane sadrže prirodne šećere i skrob. Za referencu, banana srednje veličine ima 14 grama šećera i oko 6 grama škroba. Previše šećera i škroba može biti štetno za Vašeg psa. Debljanje može biti problem. Kao i kod ljudi, gojaznost kod pasa predstavlja nepovoljnu situaciju za zdravlje i može prouzrokovati mnoge probleme.


Da li psi mogu jesti bananu sa korom?

Koru banane biste trebali da skinete jer ona nije zdrava za pse. Osim što se teško žvaće, ona može otežati probavu kod pasa. Osim probave, povraćanje je često u pasa koji jedu bananu sa korom.


Koliko banana pas može jesti?

Ovaj faktor zavisi od veličine Vašeg psa.
Srednji i veliki psi trebali bi dobiti samo polovinu banane normalne veličine. Male pasmine trebale bi jesti samo 2 ili 3 sićušne kriške.
Zbog sadržaja šećera, pasu dodajte bananu samo kao poslasticu. Generalno, poslastice bi trebale da čine samo 10% dnevnog unosa kalorija koju Vaš pas unese na dnevnom nivou. Zapamtite, kao i u svemu, umerenost je ključna!

Izvor: https://www.doghealth.co.uk/blogs/blog/can-dogs-eat-bananas

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd