Da li je Vašem psu dosadno?

Da li je Vašem psu dosadno?

Svi bismo želeli da možemo živeti poput naših pasa: da jedemo, spavamo, igramo se, i tako u krug. Iako se čini da oni itekako uživaju u ovoj svakodnevnoj rutini, i oni se mogu smarati baš kao i mi! Istorijski gledano, većina pasa je uzgajana da odrađuje poslove za ljude kao što su: čuvanje stoke, lov, potraga i spašavanje itd. U modernom dobu, naši psi više ne rade poslove za nas, već oni nama predstavljaju porodicu, no to ne nači da se taj instinkt za obavljanje poslova izgubio.

Mentalna stimulacija je jako bitan faktor kod pasa

Za razliku od nas, psi ne mogu da izađu napolju svojevoljno da se igraju ili prošetaju. Zamislite da po ceo dan sedite u kući… I vama bi bilo dosadno, zar ne? Vrlo je bitno da svojim mališanima obezbedite svakodnevne aktivnosti. Mentalna stimulacije je jako bitna za bolju povezanost između Vas i Vašeg psa.

Kako dosada kod pasa izgleda?

Dosada kod pasa se prikazuje u različitim oblicima. Žvakanje nameštaja i drugih predmeta koji nisu za žvakanje, lajanje, cviljenje, kopanje smeća i dvorišta su destruktivna i negativna ponašanja koja mogu biti povezana sa nedostatkom stimulacije i dosadom.

Kako pomoći psu da prebrodi dosadu kada niste kod kuće?

Da biste im pomogli da prebrode dosadu kada Vi niste kod kuće, najbolji način je da im nabavite sa interaktivne igračke koji će ih zaokupirati dok se ne vratite. Koje su to interaktivne igračke koje im možete kupiti? Postoji čitava paleta tih igračaka, kao što su npr:

  • iFetch” – automatski bacač loptica za pse,
  • loptica sa usnimljenim zvukovima ostalih životinja koja će sigurno zaokupirati pažnju Vašem psu,
  • “iDig” – mali bazenčić koji je odlična igračka za pse koji vole da kopaju. U tom malom bazenčiću možete da sakrijete poslastice i ostaviti psa da ih pronađe.

Menjajte raspored igračakama

Ne ostavljajte igračke svuda po kući. Umesto toga, možete ih sakriti u “odobrenim” sobama u kojim Vaš pas sme da uđe. Ako ne možete da kupite nove igračke, rotiranjem kolekcije igračaka po sobama jednom mesečno, stvoriće psu osećaj kao da stalno dobija nove igračke.

Unajmite šetača pasa ukoliko Vi nemate vremena za šetnju pasa

Za pse koji su aktivni vežba je ključna! Pas koji se dosađuje poseduje mnogo energije koju treba da utroši, a ukoliko je ne utroši u šetnji, utrošiće je destruktivnim ponašanjem kojeg smo u tekst već pomenuli.
Dugo trčanje ili šetnja nekoliko puta dnevno može pomoći Vašem anksioznom psu da se opusti.
Ako vam raspored ne dozvoljava, zaposlite šetača pasa (pogledajte našu bazu šetača pasa i konktairajte nekog od njih kako bi prošetali Vašeg psa umesto Vas!) kako bi ih izveli napolje u šetnju i kako bi se igrali sa njima. Um vašeg psa će vam zahvaliti na tome!

Izvor: https://company.justfoodfordogs.com/is-your-dog-bored/

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd