Da li je potrebno psu čistiti šape nakon šetnje?

Da li je potrebno psu čistiti šape nakon šetnje?

Iako ne postoje konkretne smernice o tome koliko često trebate čistiti šape psu, poželjno je i nije na odmet to uraditi svaki put kada dođete iz šetnje. Ovako osim što štitite psa od raznih infekcija, štitite i svoju porodicu.

Dobro je očistiti šape psima nakon šetnje iz više razloga, a prvi razlog je zbog vremenskih okolnosti. Ukoliko bismo moraali odlučiti u kom godišnjem dobu je najpotrebnije psu čistiti šape, to je definitivno zima. Kada šetate psa tokom snežnih dana i kada su temperature u minusu, može doći do trnjenja i pucanja jastučića na šapama. U tim pukotinama može doći i do nakupljanja soli iz snega što može biti bolno iskustvo za vašeg psa (znate i sami za izreku “dodavati so na ranu”).

S’ druge strane, kada je napolju toplo, vrući trotoari, staze i pesak mogu dovesti do opekotina, a čišćenje nakon šetnje i uklanjanje ostataka peska pomoći će psu da ranice brže zarastu.

Ako je napolju kišovito, šape vašeg psa postaće vrlo vlažne i mogu postati osetljive i naborane, pa će čišćenje i sušenje šapa biti najbolji način da zaštite šape svome psu.

Ako psa šetate po šumovitom ili livadskom području, krpelji ili drugi paraziti mogu se sakriti u šapama vašeg psa, pa će čišćenjem nakon šetnje sigurno ukloniti probleme koje ove štetočine mogu izazvati. Takođe možete uočiti ciste ili posekotine i ogrebotine ako često čistite šape svom psu i moći ćete da mu pružite odgovarajući tretman za ove probleme.

Kako očistiti šape psu?

Evo nekoliko različitih načina kako da očistite šape vašem psu…

Najlakši način za čišćenje psečih šapa je bebi maramicama ili drugim maramicama koje su bezbedne za pse. Takođe možete koristiti topao peškir kojeg ste pre toga nakvasili toplom vodom i sapunicom. Ukoliko ste vlasnik manje rase, možete ga ubaciti u umivaonik ili kadu pa mu tamo isprati šape mlakom vodom. Kada se odlučite da ga potpuno okupate, koristite samo pseći šampon jer šamponi koje mi koristimo mogu biti štetni za kožu vašeg psa.

Kada čistite šape psa, posebno nakon zimskih dana obavezno proverite da li između prstiju ima snega, soli ili drugih vrsta otpadaka. Ako nađete bilo kakve ledene kuglice u šapama, očistite ih toplom krpom i masirajte mu šape. Budite vrlo nežni, jer ovo može biti bolno za vaše štene. Ako vaš pas ima dlakave šape, zamolite svog grumera da te dlake skrati kako bi pas bio manje podložan zadržavanju snega i leda.

Ako imate psa koji voli da nosi pseće cipele, blago vama! Cipele će ga zaštititi utokom hladnih dana, a vi ih možete jednostavno oprati kad ste pred vratima, umesto što ćete morati da mu čistite šape svaki put kada se vratite iz šetnje.

Zaključak

Ne postoje posebne smernice o tome koliko često treba čistiti šape psu. Međutim, održavanjem čistoće stopala vašeg psa nije dobro samo za njegovo i vaše zdravlje, već održava i vaš dom čistim. Ako primetite posekotine ili ogrebotine na šapama ili primetite da psa boli kada mu dodirnete šape, obratite se svom veterinaru. Ako postoji ozbiljan problem, možda ćete morati da ga odvedete na lečenje.

Napravite profil svome psu na KucKuc društvenoj mreži za vlasnike pasa:
https://kuckuc.rs/

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd