Da li je moj pas srećan?

Da li je moj pas srećan?

Kako da znate da je vaš pas srećan? Psi doživljavaju emocije slično kao i mi, ali ne mogu da ih izraze na isti način kao što mi možemo. Svoja osećanja pokazuju kroz govor tela i ponašanje. I verovali ili ne, postoje specifični znaci koji ukazuju da li je pas zaista srećan.

Kako psi osećaju i pokazuju emocije?

Psi imaju emocionalni kapacitet deteta od 2 do 2,5 godine, što znači da doživljavaju emocije poput radosti, straha i besa. Zapravo, psi imaju iste hormone i podvrgavaju se istim vrstama hemijskih promena kao i ljudi tokom emocionalnih promena.

Poput dvogodišnjeg deteta, vašem psu nedostaju reči koje bi opisale kako se oseća. Međutim, takođe kao i kod detet, govor tela i ponašanje psa nam omogućava da shvatimo šta je sa njegovim emocijama. Na primer, većina nas zna kako to izgleda kada je naš pas „frustriran“ ili srećan.

S’ obzirom da je moj pas rase haski, frustraciju ili sreću manifestuje kao cvilenje koje predstavlja razgovor sa mnom. Njeno “isfrustrirano” cvilenje prilično se razlikuje od “srećnog” cvilenja!

Generalno, srećan pas će imati opušten govor tela. Ovo su neki od fizičkih znakova srećnog psa:

  • Mekana, delimično otvorena usta
  • Uši koje su opuštene, nisu povučene unazad ili zategnute
  • Opšte opušteno držanje, uzdignute glave, opuštenog repa i samopouzdanog stava
  • Mahanje repom koje uključuje vrtenje celog tela. Suprotno tome, pas ukočen sa zategnutim mašućim repom može pokazivati budnost ili nervozu..

Naravno, svaki pas je drugačiji, pa tako i stav tela može da varira. Ali generalno, srećan pas će izgledati ugodno i lagodno.

Ponašanje srećnog psa

Pored govora tela, kod pasa postoje i bihevioralni znaci sreće:

  • Srećni psi uglavnom nisu destruktivni. Destruktivno ponašanje može biti znak anksioznosti ili stresa.
  • Uzbuđeni su dok se igraju, rado idu da prošetaju. Ako je vaš pas nezainteresovan za vreme igre, možda se oseća loše.
  • Imaju zdrav apetit, što ukazuje na to da se osećaju fizički dobro i emocionalno zadovoljno. Promene apetita su jedan od prvih znakova potencijalne bolesti ili nezadovoljstva.
  • Naslanjaju se na vašu ruku ili telo. Srećni psi ostvaruju puno telesnog kontakta!
  • Uzbuđeni su što vas vide kad uđete na vrata.

Faktori poput rase, starosti i zdravlja mogu uticati na ponašanje vašeg psa. I naravno, osnovna ličnost vašeg psa igra ulogu u tome kako izražavaju sreću!

Kako učiniti psa još srećnijim?

Najbolji način da psa učinite srećnim je da jednostavno obezbedite njegove fizičke, intelektualne i emocionalne potrebe. Uverite se da imaju zdravu ishranu, odgovarajuću količinu vežbanja, dovoljno mentalne stimulacije i puno ljubavi i naklonosti.

Još jedan način da osigurate sreću svog psa je da pazite na svoju! Osim što pokazuju sopstvene emocije, psi reaguju i na naše raspoloženje. Ukoliko ste vi zadovoljni i srećniji, to će se reflektovati i na psa.

Na kraju, zapamtite da je „sreća“ samo jedna od mnogih emocija koje vaš pas može da oseti. Važno je obratiti pažnju na emocionalne nagoveštaje vašeg psa, jer promene u govoru tela ili ponašanju mogu ukazivati na emocionalni stres, fizičku nelagodnost ili bolest. Svakako, kao i kod nas, ne mogu psi doživljavati osećaj sreće 24/7. Noramlano je da nekada budu manje zaintereosvani za šetnju, igranje i slično, ali imajte u vidu da to nije normalno ponašanje ukoliko traje više od nekoliko dana.

Napravite nalog vašem psu na društenoj mreži za vlasnike pasa:
www.kuckuc.rs

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd