Argentinska Doga

Argentinska Doga

Ukoliko ste pomislili da ovaj pas ima rodbinske veze sa nemačkom dogom, pogodili ste. Istovremeno ovaj veliki argentinski pas izgleda poput povećanog i grubog bull terijera. Uši stoje uspravno ili su malo nagnute. Rep je dug i snažan. Leđa su mišićava, vrat snažan, iako mršav i bez podvaljka.

Dlaka je veoma kratka, priljubljena i čvrsta, potpuno je bele boje, dozvoljena je samo mala crna pega na glavi.
Njuška je crna kao i rub priljubljenih usnica. Oči su tamne ili boje lešnika. Visina – od 55 do 65 cm, težina – od 35 do 45 kg.
Prve tri argentinske doge došle su u Evropu 1968. godine i još uvijek su retka pasmina. U Argentini su ih vekovima koristili za lov na veliku divljač (divlja svinja, puma).
Koriste se i kao odlični psi za potrebe policije, carine i vojske. Odlikuje ih izvanredna inteligencija i hrabrost. U lovu ima posebno opasnu tehniku ugriza – grize od ispod.

Osjetljiva je na oštre zapovedi i kazne. Treba je odgajati i školovati pomoću motivacije uz puno pohvala i nagrada. Ima odlično razvijeno čulo njuha i lako ju je naučiti da pomaže u istraživanju i traganju.
Po prirodi je dobrodušna, voli decu i članove porodice. Nepoverljiva je prema strancima i drugim psima. Neuobičajeno je dobar čuvar i nadasve verna svome domu. Ne laje puno. Primerena je samo odlučnim i doslednim ljudima, koji su dobri poznavatelji pasa.

Težina psa
-mužjaci: 45 – 60 kg
-ženke: 38 – 45 kg
Visina psa
-mužjaci: 62 – 68 cm
-ženke: 60 – 65 cm
Upotreba – lovački pas na veliku divljač

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd