Da li smem da poljubim svog psa?

Da li smem da poljubim svog psa?

Mnogi koji imaju pse vole da se približe licem psu i da ga poljube ili da puste psa da on njih poljubi. To ljubiteljima pasa predstavlja način da pokažu ljubav koju osećaju prema njima, no da li je to zdravo za ljude? Naučnici tvrde da ovo ne bismo smeli da radimo iz zdravstvenih razloga jer psi mogu da nam prenesu mnoge bakterije koje zadržavaju na jeziku, a te bakterije mogu da nam nanesu neke zdravstvene komplikacije.
“Postoje neki organizmi jedinstveni za pse koje mi ne tolerišemo i sa kojima možemo teško da se izborimo“, dr Neilanjan Nandi, docent medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Drekselu.

Bakterije koje psi mogu preneti na čoveka

Neke od bakterija koje psi mogu preneti na ljude su E. Coli, Salmonela i Kampilobakter, a one mogu prouzrokovati gastrointestinalne bolesti, rekla je za Lenes K. Kaplan, predavačica službe za praksu u zajednici na Fakultetu za veterinarsku medicinu na Univerzitetu Cornell.

Pljuvačka psa i zdrava ljudska koža

Kada pseća pljuvačka dodirne ljudsku kožu, posebno kod zdrave osobe, vrlo je malo verovatno da će prouzrokovati bilo kakve probleme, jer će doći do vrlo male apsorpcije kroz kožu “, rekao je dr Kaplan.

I smemo li pustiti psa da nas poljubi?

Dakle, evo i dobrih vesti: Da, Vaš pas Vam može lizati lice, samo ga držite podalje od očiju, nosa, usta i nekih posekotina ako ih imate.

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd