3 razloga zašto pas povraća i šta ako je taj sekret žut?

3 razloga zašto pas povraća i šta ako je taj sekret žut?

Psi povraćaju. Svako ko je imao psa to zasigurno zna. Najčešći oblik povraćanja je refluks žuči. Žute je ili zelenkaste boje i obično nema mirisa. Može imati glatku konzistenciju, biti pun sluzi ili ispunjen vazduhom i penušav. Povraćanje psa može da zabrine vlasnike, ali žuta boja koja je produkt žuči je zapravo sasvim normalna pojava.

Šta je žuč?

Žuč je produkt jetre i žučne kese. Razgrađuje masti i hranu u tankom crevu i pomaže telu Vašeg psa da apsorbuje hranljive materije. Proces varenja koristi žuč neprekidno tokom dana. Jetra i žučna kesa puštaju žuč u tanko crevo kako bi se pripremili za varenje. Žuč je neophodna za pravilnu probavu ali ponekad se nakuplja u stomaku ili gastrointestinalnom traktu, a to može dovesti do toga da se Vaš pas oseća nelagodno i da povraća. Žuč se često može akumulirati i teći kroz pilorični sfinkter u stomak. Zatim putuje gore u jednjak (između želuca i usta). Pilorični sfinkter je obično jednosmerni ventil, ali ponekad zbog pritiska ili ako se ne može pravilno zatvoriti, žuč teče u pogrešnom smeru.

Zašto pas izbacuje žuč?

Evo nekoliko najčešćih razloga zbog kojih vaš pas može povraćati žuč.

1. Upala

Upalni proces u gastrointestinalnom traktu može biti razlog zbog kojeg Vaš pas povraća žuč. Dakle, ukoliko je Vaš pas gladovao mogao bi povratiti žuč. Nedostatak hrane može prouzrokovati nakupljanje žuči i nadražiti sluznicu stomaka Vašeg psa. Obično se to dogodi preko noći pa Vaš pas povrati ubrzo nakon što se probudi. Kiseline u stomaku psa su slične našim ali probavni sekret se ne oslobađa na isti način. Probavni sistem Vašeg psa oslobađa žuč i enzime čak iako pas nije jeo. Ova vrsta povraćanja hladi stomak i spušta toplotu.

Šta učiniti po tom pitanju?
Ovaj problem je lako rešiv. Dajte psu manje i češće obroke i neka užina pred spavanje. Ove dve stvari će mu pomoći da izbegne mučninu i povraćanje ujutru.

2. Ishrana isključivo suvom hranom i granulama

Ishrana isključivo suvom hranom i granulama mogu isušiti digestivni trakt i povećati toplotu u stomaku. Ovakva ishrana dehidrira digestivni trakt. To dovodi do širenja želuca i prekomerne proizvodnje stomačnih kiselina što dovodi do iritacije želuca i povraćanja.

Šta učiniti povodom ovog problema? Jednostavno, gledajte da ishrana pasa bude što raznovrsnija i uvrstite sirovu hranu u ishranu Vašeg psa o kojoj smo pisali ovde.

3. Osetljivost na određene namirnice

Osetljivost na određene namirnice može izazvati upalu (gastritis) što dovodi do refluksa žuči. Određena hrana izaziva imuni odgovor i javljanje upale, a to dovodi do lučenja viška žuči i mučnine. Moguće je da će se pored povraćanja javiti i proliv. Verovatno ćete u stolici videti i neprobavljenu hranu. Iako postoje uobičajene reaktivne namirnice poput soje, kukuruza i pšenice, bilo koja vrsta hrane može izazvati reakciju. Ovo se može desiti ukoliko psu dajte previše toplu ili previše hladnu hranu. Nova hrana ili dodaci trenutnoj ishrani Vašeg psa takođe mogu uznemiriti njegov stomak. Kada uvodite novu hranu, probajte da je dajete u odvojenom obroku pre nego što je pomešate sa redovnom ishranom Vašeg psa. Ponekad ćete videti kako Vaš pas jede travu, a zatim izbacuje žutu žuč pomešanu sa travom. Psi to rade kako bi pomogli da se stomak ohladi i smiri.

Šta učiniti po tom pitanju?

Ako Vaš pas pati od gastritisa odmorite njegov probavni sistem tako što ćete mu davati hranu koja nije preterano hladna ili preterano topla.
Ako Vaš pas često povraća žuč, evo još nekih stvari koje mogu pomoći.

Vodite dnevnik ishrane

Vodite beleške o:
1. Obrocima Vašeg psa
2. Kakvu hranu jede
3. Kad povraća (koji dan, vreme, kako to izgleda)
4. Može biti korisno snimiti sliku sekreta. Nju možete da iskoristite da pokažete veterinaru ako psa morate da povedete na ispitivanje. Ponekad Vaš pas može imati i druge simptome uz povraćanje. Možete se javiti dijareja, groznica, slab apetit ili može biti da pas bude letargičan. Vodite dnevnik ishrane. Može Vam pomoći da prepoznate obrasce koje inače ne biste primetili.

Kada da posetite veterinara?

Kao što smo rekli, povraćanje žuči nije neuobičajna pojava, ali ponekad Vaš pas može imati i druge simptome koji ukazuju da može biti i ozbiljnijih problema. Kad biste trebali psa odvesti veterinaru?

1. Blokada creva

Neki psi jedu stvari koje nisu jestive, poput čarapa ili tvrdih igračaka. Ovi predmeti mogu prouzrokovati blokadu u digestivnom traktu. Ako Vaš pas povraća žuč, ali takođe ima i zatvor odmah ga odvedite veterinaru.

2. Volvulus (Uvrnuta creva)

Ovo je smrtonosno stanje i događa se brzo! Želudac se napuni gasom i zavrne, zatvarajući se na oba kraja. Ako Vaš pas ima neke od ovih simptoma, nemojte odlagati odvođenje kod veterinara.

 • Povraćanje žute ili bele pene ili pokušaj povraćanja bez ikakvog izlaska sekreta
 • Pojačana salivacija
 • Tvrd stomak
 • Letargija (umor)
 • Bledi desni
 • Nemir

Ukoliko uočite neke od ovih simptoma, podhitno se javite veterinaru! Svaki minut je bitan!

3. Giardia

Giardia je parazit koji uzrokuje povraćanje. Povraćanje žute žuči može biti jedan od simptoma giardija. Ostali simptomi uključuju obilnu dijareju i moguću letargiju.
Ako sumnjate da vaš pas ima giardiju, odnesite uzorak fekalija veterinaru na analizu.

4. Pankreatitis

Upala pankreasa je ozbiljno i bolno stanje. Pankreatitis se obično javlja zato što Vaš pas ne može da svari masti. Ovo stanje može biti akutno ili hronično. Simptomi uključuju letargiju, grčeve, smanjeni apetit, dijareju i bolove u stomaku.
Ako vidite ove simptome, najbolje je da psa odvedete kod veterinara na pregled.

Teške gastrointestinalne tegobe

Ako Vaš pas ima problem sa hroničnim povraćanjem žute žuči to može biti simptom većeg gastrointestinalnog problema. To može uključivati stvari poput raka, čireva ili hroničnih upala.

U tim slučajevima Vaš pas može imati dodatne simptome poput:

 • Gubitak apetita
 • Letargija
 • Dehidratacija
 • Groznica
 • Gubitak težine

Kada Vaš pas povrati žutu žuč bez ikakvih drugih simptoma, ne treba da brinete. Samo imajte na umu stanaj koje smo prethodno opisali kada je psa potrebno odvesti veterinaru!

izvor: https://www.dogsnaturallymagazine.com/dog-vomiting-yellow-bile/

Telefon:
Email: info@kuckuc.rs
Srbija
11000 Beograd